
Profiel Dutch UAS: Software voor het vinden van wilde dieren
Het begon allemaal in 2013 met zes studenten die aan een wedstrijd meededen. Ze ontwikkelden een drone die het voor natuurbeheerders in Zuid-Afrika makkelijker moest maken om neushoorns tegen stropers te beschermen.
Het met een camera uitgeruste vliegtuigje maakte foto's van het gebied. Met behulp van software konden de luchtbeelden geanalyseerd worden. Het algoritme kan op basis van foto's leren welke kenmerken een dier, mens, plant of voertuig heeft.
Het bouwen van vliegsystemen en het vliegen laat Dutch UAS inmiddels aan partners over. De startup heeft zich volledig toegelegd op het ontwikkelen van algoritmes en de analyse van luchtbeelden. "Het resultaat is net een Google Maps-kaart met rode pinnetjes", vertelt ceo en medeoprichter Camiel R. Verschoor (25). Maar in plaats van adresgegevens, staan er dan foto's van dieren bij.
Preciezer
De dienst is onder meer gericht op boeren die willen weten hoe droog hun grondgebied is en hoeveel dieren erin rondwandelen. "Nu maken helikopters foto's en worden de dieren met de hand geteld. Maar dat is veel minder accuraat", stelt Verschoor. "Dan lijkt het alsof er evenveel dieren naast het water staan als op een uitgedroogd stuk land." Dutch UAS koppelt de data aan gps-coördinaten en dat maakt de schatting een stuk preciezer.
Op dit moment is het bedrijf bezig met het binnenhalen van een klant in Zuid-Afrika. Daarnaast wil de startup één tot twee ton binnenhalen voor het verbeteren van algoritmes en het marktklaar maken van het product.
Nu richt het bedrijf zich nog vooral op agricultuur en natuurbeheer. "Daar zijn we nog wel even zoet mee", denkt Verschoor. Maar de dienst kan veel breder ingezet worden: bijvoorbeeld in rampgebieden of voor het bewaken van dijken. "Over vijf jaar kunnen we dingen doen die we nu nog niet kunnen bedenken."