De Nederlandse startup The Mobile Factory is een van de vier genomineerden die kans maakt op de NU.nl Startup Award. De sociale onderneming heeft een methode ontwikkeld om puin te transformeren tot een soort legostenen, waarmee rampgebieden snel voorzien kunnen worden van tijdelijke woningen. 

Voor de bouw van de huisjes worden zogenoemde Q-brixx gebruikt, bouwstenen die zijn ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. "Hiermee kunnen we in een dag tijd een huis van dertig vierkante meter bouwen”, vertelt oprichter Gerard Steijn.

"In Nederland wordt 98 procent van het puin gerecycled, in ontwikkelingslanden niet. Wij ruimen met ons systeem niet alleen op, we verstrekken ook werk in de getroffen gebieden en we bouwen huizen voor arme mensen. Zij worden vaak onevenredig hard geraakt bij rampen, omdat juist hun woningen het begeven", aldus Steijn. 

The Mobile Factory is momenteel bezig met een pilotproject in Haïti. Daar moet nog dit jaar een dorp uit de grond gestampt worden  voor een kleine gemeenschap van dertig families. In Haïti vond in januari 2010 een grote aardbeving plaats.

Om het nodige geld binnen te halen, hoopt The Mobile Factory op donaties van bedrijven en particulieren die doelstellingen uit het klimaatakkoord willen of moeten realiseren. Ook krijgt de startup subsidie van de Europese Unie.

"In de toekomst hopen we dat hulporganisaties ons systeem breed inzetten om mensen weer zelfredzaam te maken", zegt Steijn. "De tenten die voor noodopvang worden gebruikt, moeten minder langdurig staan, hooguit een half jaar in plaats van de zes, zeven jaar dat ze nu vaak worden ingezet."