De Nederlandse startup Sustainer Homes is een van de vier genomineerden die kans maakt op de NU.nl Startup Award. Het jonge bedrijf bouwt zelfvoorzienende duurzame woningen, vakantiehuisjes en kantoren.

Medeoprichter van de startup en socioloog Gert van Vugt (27) was naar eigen zeggen altijd al gefascineerd door helemaal zelfstandig, onafhankelijk en duurzaam wonen. En met onafhankelijk bedoelt hij ook echt onafhankelijk. Samen met drie medeoprichters en een groeiend team ontwikkelt Van Vugt huizen die je overal kunt neerzetten en die geen aansluiting nodig hebben voor gas, elektra, water, riool en internet. 

Omdat een infrastructuur geen vereiste meer is, maakt de vinding volgens hem ineens 97 procent van het landoppervlak op aarde bewoonbaar. Er wordt bijvoorbeeld nog gewerkt aan een techniek waarbij water voor 100 procent gerecycled kan worden. "Je moet misschien wennen aan het idee dat je al het water hergebruikt, maar dat is alleen maar een psychologische barrière."

De huizen hebben zonnepanelen en vangen regenwater op. De containers kunnen als legostenen naast en op elkaar gezet worden en daardoor kan de eigenaar het zo gek maken als hij zelf wil. "Het is eigenlijk net een Ikea-bouwpakket dat je zelf in enkele dagen in elkaar zou kunnen zetten", zegt Van Vugt. "En binnen een dag kun je het elders neerzetten."

Duurzame vakantiewoningen

Sinds oktober stromen de eerste offertes binnen en in de komende maanden zullen de eerste vakantiehuisjes geleverd worden. In eerste instantie richt Sustainer Homes zich vooral op duurzame vakantiewoningen. Later kunnen woningcorporaties, gemeenten, bedrijven en particulieren aanhaken.

"We bouwen vaak iets met de gedachte dat het honderd jaar blijft staan, terwijl de wereld snel verandert." Daarom pakt de startup het anders aan. De zelfvoorzienende containerwoning kan een uitkomst zijn voor starters die in grote steden geen betaalbare woning kunnen vinden of voor een startend gezin dat in een groene omgeving net buiten de stad wil wonen.

De startup heeft ambities in het buitenland en voert al concrete gesprekken in Spanje, Mozambique en de Amerikaanse staat Californië. Aan het eind van de zomer hoopt Van Vugt geld bij elkaar te halen voor het buitenlandse avontuur.

Verder droomt hij over het creëren van een verplaatsbaar dorp waar hij zelf ook in wil wonen. Het dorp zou zelfs kunnen drijven op zee. "De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een huis nu zelfs meenemen op wereldreis."