Nederlandse startups hebben dit jaar in totaal 427,8 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Dat is ruim 70 miljoen euro minder dan in 2014.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van nieuwsblog Startupjuncture. Het gaat zowel om kapitaal van durfinvesteerders als opbrengsten uit crowdfunding.

Hoewel het totaalbedrag een stuk lager uitviel, is het aantal investeringen wel bijna verdubbeld. Vorig jaar ging het nog om 76 investeringen. Dit jaar is dat aantal gestegen naar honderdvijftig.

Dit betekent dat er per investeringsronde minder geld is opgehaald. In 2014 had een gemiddelde kapitaalinjectie een omvang van bijna 6,58 miljoen euro. Dit jaar was de gemiddelde overeenkomst 2,87 miljoen euro waard.

Volgens de blog waren er in 2015 een stuk minder grote investeringsrondes dan in het jaar ervoor. In 2014 waren de startups Adyen, Takeaway en Elastic (toen nog onder de naam Elasticsearch) samen al goed voor meer dan de helft van alle investeringen.

Top vijf

Veilingsite Catawiki ontving in 2015 de grootste investering. Deze onderneming kreeg 75 miljoen euro. Leverancier van betaalsystemen Adyen staat op de tweede plek met een geschatte investering van 50 miljoen euro. 

3D-printbedrijf Shapeways (27,2 miljoen), beveiligingsplatform HackerOne (22,7 miljoen) en opslagdienst Wetransfer (22 miljoen) maken de top vijf compleet.

Nederland

In ruim 60 procent van de gevallen kwam de investering helemaal of gedeeltelijk uit Nederland. Dat komt vooral doordat relatief veel investeringen naar jonge startups zijn gegaan.

Startups halen hun geld in een later stadium vooral uit het buitenland. In 2015 werden maar drie van de tien late investeringsrondes met Nederlands durfkapitaal gefinancierd.