Rijke Rotterdammers moeten hun portemonnee trekken om startende bedrijven te sponsoren. Die oproep doet de Rotterdamse economiewethouder Maarten Struijvenberg donderdag

Struijvenberg doet zijn uitspraken donderdag in het AD. Aanleiding zijn de nieuwe cijfers uit de Economische Verkenning Rotterdam (EVR).

Uit die verkenning blijkt dat het voor het midden- en kleinbedrijf moeilijker is om investeerders te vinden. ''Banken willen deze bedrijven nog steeds niet makkelijk geld uitlenen'', aldus de wethouder. Daarom zou hij graag zien dat vermogende Rotterdammers of bedrijven in de stad een handje helpen. Hij noemt ze de 'angel investors' van de stad.

Crowdfunding - een alternatieve manier om investeringsgeld bijeen te krijgen - komt in Rotterdam nog moeilijk van de grond. Struijvenberg wil de komende jaren als oliemannetje proberen mensen bij elkaar te brengen: de één met geld, de ander met een idee voor een bedrijf.

Over het algemeen gaat het economisch gezien beter met de regio Rotterdam-Rijnmond, blijkt verder uit de verkenning. Met een groei van 0,8 procent in 2014 klimt de regio langzaam uit het dal. Opvallend is de groei van het aantal hoogopgeleiden in Rotterdam. In 2008 was 33 procent van de bevolking hoogopgeleid. Nu is dat 38 procent.