De Belgisch-Nederlandse startup Sign2pay heeft bij de tweedaagse conferentie Techcrunch Disrupt in Londen zijn nieuwe mobiele betaalmethode officieel gepresenteerd.

De startup is samen met veertien andere beginnende bedrijven in de race voor de Disrupt Cup. Daar is een bedrag van 30.000 Britse pond (bijna 38.000 euro) aan verbonden. Dinsdagavond wordt bekend wie die prijs wint.

Met de dienst kunnen consumenten online aankopen betalen met het zetten van een handtekening. Ze tekenen daarvoor hun handtekening op het scherm van een smartphone of tablet. Het bedrag wordt dan rechtstreeks van de bankrekening overgeboekt.

De gebruiker wordt niet eerst omgeleid naar een andere site en hoeft geen aanvullende gegevens in te voeren. De startup verdient zijn geld door verkopers voor elke transactie een vergoeding te laten betalen.

Elke telefoon met een aanraakscherm is geschikt voor de dienst. Sign2pay kan betalingen van meer dan 3.700 Europese banken in achttien landen afhandelen. Vanaf deze week kunnen verkopers zich met hun webwinkel of applicatie aanmelden, zodat hun klanten via deze weg betalingen kunnen doen.

Fraude

Als er iets misgaat met de transactie, kunnen consumenten acht weken lang aanspraak maken op een restitutie. En wanneer een nieuwe gebruiker zich aanmeldt, wordt onder meer gekeken naar het soort apparaat en de locatie van de gebruiker. Zo hoopt het bedrijf fraude te kunnen voorkomen.

Sign2pay heeft een eigen algoritme ontwikkeld voor het herkennen van handtekeningen. Het digitale platform dat de krabbel moet controleren, analyseert honderden datapunten in een handtekening.

Het systeem kijkt onder meer naar de snelheid van schrijven, waar iemand een punt zet en hoe hij de handtekening eindigt.

Vervalsen

Op papier is een handtekening makkelijker te vervalsen dan op een aanraakscherm. De vervalser moet namelijk niet alleen de krabbel zelf, maar ook de manier van schrijven imiteren.

Volgens de startup is de methode even veilig als biometrische authenticatie, zoals een irisscan of stemherkenning. Ook zou het veiliger zijn dan wachtwoorden en pincodes.

Omslachtig

Volgens medeoprichter Nicolas Mertens vereisen betalingen met een mobiele telefoon vaak "omslachtige authenticatiemethoden zoals Ideal en kaartlezers". Voor zijn methode zijn geen extra apparaten zoals kaartlezers of vingerafdruklezers nodig.

"Door consumenten toe te staan hun persoonlijke handtekening te gebruiken, vergroten we het vertrouwen", hoopt Mertens.

Sign2pay is voortgekomen uit de Belgische startup-accelerator Telenet Idealabs. Het bedrijf heeft zowel in Antwerpen als in Amsterdam een kantoor.