Het oprichten van een besloten vennootschap is in een jaar tijd aanmerkelijk goedkoper geworden. Waar ondernemers vorig jaar gemiddeld nog even meer dan 650 euro aan notaris moesten betalen, is dat bedrag dit jaar gezakt tot 603 euro.

Dat blijkt woensdag uit prijsonderzoek van vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl.

Ook vorig jaar daalde het honorarium voor de notaris bij het oprichten van een bv al flink, van 712 euro in 2012. In twee jaar tijd zijn notarissen dus bijna vijftien procent in prijs gezakt voor die dienst.

Sinds het vrijgeven van de notaristarieven in 2000 is de prijs zelfs met meer dan dertig procent gezakt.

Hypotheekakte

Overigens is niet alleen het oprichten van een bv de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. Ook voor het opstellen van een hypotheek- en leveringsakte zijn notarissen veel minder gaan vragen.

Sinds 2000 daalde de gemiddelde prijs voor die dienst met ruim vijftig procent, naar iets meer dan 625 euro.

Per regio kan het opstellen van een hypotheekakte echter flink in prijs verschillen. Tussen de goedkoopste en duurste streek zit meer dan duizend euro verschil. Ook bij het oprichten van een bv vraagt de ene notaris fors meer dan de andere.

Testament

Waar sommige diensten sinds het vrijgeven van de markt juist stevig daalden, is de prijs voor het opstellen van een testament juist flink gestegen. Waar de gemiddelde notaris voor een testament van een persoon in 2000 nog 150 euro in rekening bracht, is dat bedrag vijftien jaar later met bijna honderd euro gestegen.