De Amsterdamse startup Mantelaar wil uitbreiden. Het bedrijf koppelt geneeskundestudenten aan hulpbehoevenden.

Vanaf woensdag hoopt de onderneming via Oneplanetcrowd.nl minstens 50.000 euro bij elkaar te scharrelen. Dit is nodig om op te schalen naar andere Nederlandse steden.

"We willen eerst naar de grotere steden. Het plan is om eerst naar Utrecht, Rotterdam en Den Haag te gaan. Daarnaast lijken we naar Groningen, Eindhoven, Tilburg, Breda, Nijmegen en Almere", laat Patrick Hurd van Mantelaar weten. "Maar steden met veel geneeskundestudenten zijn het belangrijkste doel."

Inmiddels hebben zich meer dan negentig ouderen aangemeld bij wie wekelijks een geneeskundestudent langskomt voor mantelzorg en voor de gezelligheid.

De studenten krijgen hiervoor een financiële vergoeding. De cliënten zelf betalen overdag 17,50 euro per uur voor de zorg. Ze moeten minimaal twee uur afnemen. Van die 17,50 euro gaat 10 euro naar de student. Het nachttarief bedraagt 12,50 euro per uur en het 24-uurstarief 300 euro.

Tijdgebrek

Mantelaar speelt in op de toenemende druk op mantelzorgers, die steeds vaker te kampen hebben met tijdgebrek. De startup wil voor "een vast gezicht" zorgen als "vervangend" mantelzorger.

De omzet van Mantelaar groeit maandelijks, zo laat Hurd weten. Winst  wordt er nog niet geboekt. "We zijn nu een jaar bezig, het is intensief om nieuwe klanten te werven. Maar de prognoses zien er goed uit."

De onderneming biedt geneeskundestudenten een zelf ontwikkelde cursus aan, waarin zij zich verdiepen in dementie en beweging.

Mantelaar is opgericht door Barbara Groeneveld, Titiaan Zwart en Kurt Hamming. Het bedrijf is sinds juni 2013 actief in Amsterdam. Onlangs investeerde participatiemaatschappij KNHM 100.000 euro in de startup.