Eindhoven kent dankzij onder meer de High Tech Campus en het acceleratorprogramma Startupbootcamp HightTech XL een goed klimaat voor startups.

De High Tech Campus is goed voor 40 procent van de Nederlandse patentaanvragen en ook de bedrijven en startups in de regio profiteren van de aanwezigheid van "deze bundeling van krachten op een vierkante kilometer". Dat zegt woordvoerder Bert-Jan Woertman van de High Tech Campus.

Sinds een tijdje kent Eindhoven ook zijn eigen variant van het acceleratorprogramma Startupbootcamp, genaamd Startupbootcamp HightTech XL. "Dat gaat top", vindt Woertman. "Onze eerste alumnus Mint haalde bijvoorbeeld een investering van 6,5 miljoen euro op, een record."

Naast Startupbootcamp kent Eindhoven ook andere initiatieven, zoals EITICTLabs, het Next OEMprogramma, Bright Move en Startup Weekend.

"Eindhoven kent een goed startupklimaat. De kleintjes staan op de schouders van de grote bedrijven", aldus Woertman. "We kunnen de techneuten hier met elkaar en andere netwerken verbinden."

Eindhoven heeft volgens Woertman eigenlijk alles in huis om het nieuwe Silicon Valley te worden, zoals Fortune Magazine ooit al schreef. "Dat zit er in potentie in, we zijn goed gepositioneerd, hebben een sterke basis en investeerders weten ons steeds beter te vinden."

135 bedrijven

"De campus zelf telt zo’n 135 bedrijven die gezamenlijk meer dan een miljard euro uitgeven aan research & development", vertelt Woertman.

"Zoveel slimme mensen bij elkaar kunnen heel goed complexe problemen oplossen. De krachten liggen vooral op het gebied van het internet of things, big data, security, health tech, solar energy,  high tech systems, embedded systems & micro systems", aldus Woertman.

De High Tech Campus is niet uniek in zijn soort. "Wereldwijd is er een trend dat bedrijven clusteren. Dat is belangrijk om tot succes te komen. Door elkaar te ontmoeten kunnen ondernemingen sneller, beter en goedkoper innoveren."

De High Tech Campus doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de werknemers elkaar ontmoeten. Op the Strip bijvoorbeeld, een soort dorpsplein, zijn verschillende  restaurants, een conferentiezaal en cafés te vinden. Ook organiseert de organisatie elke maand een technologieseminar en zijn er sportevenementen, zoals de Campus run.

De campus wil een spin in het web vormen  en de buitenwereld, ondernemers in de regio en de bedrijven ter plaatse met elkaar verbinden. "Zo is het seminar bijvoorbeeld ook toegankelijk voor bedrijven van buitenaf", aldus Woertman.