De Amsterdamse startup Croqqer probeert geld op te halen via het duurzame platform Oneplanetcrowd.

De sociale onderneming is woensdag een campagne gestart en wil in negentig dagen minimaal een ton binnenhalen. 

Deelnemers kunnen bedragen tussen de 25 en 10.000 euro investeren. In ruil daarvoor krijgen ze kortingsbonnen of worden ze mede-eigenaar via een converteerbare lening. Dat is een lening die omgezet kan worden in aandelen. 

Met het geld wil de startup het grootste deeleconomieplatform van Europa worden en de maatschappelijke impact verder vergroten. 

Gebruik

De startup wil aansluiten bij een andere manier van omgaan met goederen en diensten. Niet langer het bezit, maar het gebruik zou voorop staan. 

Een deel van het geld zal naar buurtburgemeesters gaan. Dat zijn lokale aanspreekpunten en vertrouwelingen van mensen die zich bij het platform hebben aangemeld. Er zijn nu veertig mensen met deze functie.

Agenda's

Croqqer is een initiatief van voormalig vicepresident Capgemini Rob van de Star en zijn vrouw Yvette de Vries. Ze kwamen op het idee door hun eigen drukke agenda's. Daardoor kregen ze vaak hun kleine klusjes maar niet gedaan. 

"Iedereen heeft dagelijks klussen die moeten gebeuren, maar waar geen tijd voor is of die je niet zelf kunt", zegt Van de Star. Daarom bedachten hij en zijn vrouw begin 2013 een platform waarop buurtgenoten elkaar kunnen helpen.

Klus

Mensen kunnen zich op het platform registeren met een Facebookaccount. Vervolgens kunnen ze hun klus plaatsen of er een aannemen. 

Achteraf worden de uitvoerder en de bedenker van de opdracht beoordeeld. Zo kunnen anderen van tevoren een beeld krijgen van degene die een klus plaatst of uitvoert.

Gras maaien

Deelnemers kunnen de klus betaald doen of als vrijwilliger. Ook kunnen er opdrachten op het platform geruild worden. "Het type klus varieert van het gras maaien, een IKEA-kast in elkaar zetten, je website bijwerken, coniferen snoeien en de was tot boodschappen doen." 

Volgens de oprichter zijn er duizenden studenten, gepensioneerden, professionals en huisvaders en -moeders die een klus in hun buurt zouden willen doen. Het platform is landelijk actief. 

Startup in bres voor particuliere parkeerplek | 'Huren is het nieuwe bezitten'