Het Amsterdamse bedrijf Meetberry probeert de "Airbnb voor vergaderen" te worden en wil tegelijkertijd leegstand tegengaan.

Ondernemers en flexwerkers kunnen via het online platform een vergaderruimte vinden en boeken. Bedrijven kunnen er hun ongebruikte zalen etaleren om daar alsnog aan verdienen. Het ontwerp van het platform lijkt ook op dat van woningverhuursite Airbnb.

Volgens oprichter Maayke Schlee ligt de bezettingsgraad van vergaderruimtes in Nederland "ver onder de 50 procent". Met de groei van het aantal zzp'ers en flexwerkers "zou het met de bezettingsgraden veel beter moeten kunnen", denkt ze.

De 25-jarige ondernemer deed tijdens haar studie onderzoek naar bestaande boekingssites en ontdekte dat de meeste sites tijdrovend werken. 

Iemand doet een oproep voor een vergaderruimte, dat vervolgens naar meerdere locaties wordt doorgestuurd. De aanbieders zijn vervolgens veel tijd kwijt aan het formuleren van een antwoord, terwijl de aanvrager misschien niet bij hen langs wil komen.

Idee 

Volgens Schlee is het belangrijk "dat beide partijen niet twintig hokjes aanvinken, voordat er iets gebeurt". Zo is het idee voor Meetberry vorige zomer ontstaan. De site is sinds maart “voorzichtig online” gegaan. 

Op het platform van Meetberry kan een aanvrager in een oogopslag zien welke ruimtes er in de buurt zijn en die ook op prijs sorteren. Dat is waar de startup zich naar eigen zeggen onderscheidt van andere boekingssites. Bovendien heeft de pagina ook een veilingoptie. 

Veiling

Als er weinig animo voor een vergaderruimte is, kunnen de zalen ook voor lagere prijzen aan de man gebracht worden. Via een online veiling wordt de ruimte dan aan de hoogste bieder verhuurd. 

Volgens de oprichter is deze optie vooral handig voor zzp'ers die af en toe een grote ruimte nodig hebben voor een vergadering of presentatie. "Als je het goed speelt, kun je voor ver onder de kostprijs een paar uur gebruikmaken van de mooiste ruimtes van Nederland", meent ze.

Recensies

De functionaliteiten van de site worden nog uitgebreid. Zo is het nu al wel mogelijk om een ruimte te recenseren met sterretjes, maar kan er nog geen geschreven recensie geplaatst worden. Dat kan bij Airbnb bijvoorbeeld wel. In de toekomst wil de jonge ondernemer dat wel voor haar platform regelen. 

Ook is het vooralsnog niet mogelijk om online te betalen. De transactie wordt door de gebruiker en aanbieder onderling geregeld. Volgens Schlee is de wens voor een betaalmogelijkheid er wel, maar is het als kleine speler nog niet mogelijk om dat te realiseren.

Meetberry werkt volgens het no cure no pay-principe en ontvangt 10 procent commissie per verhuurde ruimte. Aanbieders betalen alleen als ze daadwerkelijk een ruimte hebben verhuurd. 

Aanbod

Op dit moment verhuurt de startup ongeveer één ruimte per week. Schlee verwacht dat dit aantal zal groeien, als ook het aanbod groeit. Ze is in gesprek met potentiële verhuurders, om op termijn een zo groot mogelijke dekking te krijgen. 

Het platform biedt momenteel 25 verschillende locaties aan in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daar zit bijvoorbeeld een sportcentrum tussen, maar ook een designerzaal in hartje Utrecht.