Hoewel het aantal opgepakte zakkenrollers tijdens de Gay Pride dit jaar volgens de politie meeviel, blijven bendes grote evenementen teisteren. Startup Bink Underwear denkt de oplossing in huis te hebben: een boxershort met een achterzakje.

Afgelopen weekend werden tijdens de Canal Parade zestien zakkenrollers aangehouden. Dat waren er een stuk minder dan de 46 van vorig jaar. Dat er minder gauwdieven werden gearresteerd wil echter niet zeggen dat er minder slachtoffers zijn gevallen, zei een zegsvrouw van de politie zondag.

Erik Kuiper-Van den Berg weet zeker dat het aantal getroffenen lager was geweest als bezoekers zijn uitvinding hadden gedragen. Zijn startup Bink Underwear heeft in 27 Europese landen modelbescherming op een boxershort met een achterzakje.

Wanneer mensen daarin hun geld, sleutels en passen bewaren is de kans om gerold te worden volgens de ondernemer bijzonder klein. "Het achterzakje heeft een rits en zit zo dicht op je lijf dat je het voelt wanneer iemand aan je zit. Een broekzak zit op zo’n hoogte dat het in een grote menigte niet raar is als iemand daar met zijn hand langs gaat."

"Dat ligt op die positie wel anders, dan zit er toch iemand aan je kont. Bovendien verwachten dieven je geld daar niet en als je er een shirt over draagt is het niet te zien."

Comfort

Ondanks de opmerkelijke draagplek denkt Kuiper-Van den Berg niet dat het verbaasde gezichten oplevert als je geld uit je boxershort haalt. "In kroegen staan mensen ook met hun handen achter hun rug of met hun duim in hun broekband. Bovendien is het zakje zo ontworpen dat je makkelijk bij je spullen kunt."

Ook het comfort lijdt niet onder het bundeltje op de onderrug, stelt de oprichter. "Je moet er natuurlijk niet een grote sleutelbos in dragen. Maar het model is zo ontworpen dat je ook als je op een stoel gaat zitten weinig voelt."

Crowdfunding

Kuiper-Van den Berg probeert momenteel via crowdfunding geld in te zamelen om via een grote landelijke campagne aan naamsbekendheid te winnen. Daarin moet ook de nadruk komen te liggen op de sociale missie van de organisatie.

"Voor iedere boxershort die we verkopen gaat een deel naar onze eigen foundation, die goede doelen steunt. We werken daarvoor onder meer samen met het Fonds Gehandicaptensport."

De keuze om via crowdfunding aan middelen te komen is een bewuste, zegt Kuiper-Van den Berg. "Banken staan over het algemeen niet te springen om fashion te financieren." Met het geld wil Bink onder andere pop-up stores in verschillende grote steden openen.