Helpling, het platform voor schoonmaakdiensten van incubator Rocket Internet, is hard gegroeid in Nederland.

Helpling is inmiddels actief in vijftig Nederlandse steden in onder meer de Randstad, Brabant en Gelderland.

Via het online platform Helpling kunnen professionele schoonmakers hun diensten aanbieden aan potentiële klanten in de buurt. 

Het is het eerste platform waarop een schoonmaakhulp online geboekt kan worden. Klanten hoeven geen abonnement aan te gaan of inschrijfgeld te betalen. 

Betalen

Betalen voor de poetsbeurt kan achteraf online met een creditcard of via een automatische incasso. Binnenkort wordt het mogelijk om ook online een fooi achter te laten. Ook kunnen ze online hun schoonmaker recenseren.

De startup is afgelopen juni in Berlijn opgericht. De dienst is nu niet alleen meer beschikbaar in ruim twintig Duitse steden, maar ook in Frankrijk, Zweden, Oostenrijk en Nederland. 

Groei

Rocket Internet zegt op basis van externe onderzoeken dat ongeveer een miljoen huishoudens thuis van een dienstverlener gebruikmaken. Bijna een derde van die dienstverlening bestaat uit schoonmaakdiensten.

Uiteindelijk wil de incubator het platform uitbreiden naar heel Nederland. Volgens het bedrijf zijn daar genoeg groeimogelijkheden voor. De sector zou elk jaar groeien en nu al zorgen voor een jaaromzet van meer dan 2,5 miljard euro. 

Zwarte markt

"Maar daarmee groeit ook de zwarte markt. Bijna 98 procent van schoonmaakdiensten wordt via de zwarte markt afgenomen", benadrukt de incubator in een verklaring. 

Helpling zou huishoudens juist de mogelijkheid bieden om wel gekwalificeerde schoonmaakhulpen in te huren. De schoonmaakhulpen worden van tevoren gescreend en geselecteerd.

"En aan de andere kant helpen we professionele schoonmakers aan een grotere klantenkring, die vanwege de bezuinigen in de thuiszorg, minder werk hebben."

Rocket Internet is verder bekend van de internetbedrijven Payleven, Zalando en Groupon.

Bestelsite voor loodgieters haalt kapitaal opPlatform opgericht voor freelance vertalersLees meer over startups op NUzakelijk