De Nederlandse softwarestartup Bright Computing heeft een investering van in totaal 11 miljoen euro gekregen van twee Amerikaanse en twee Nederlandse durfinvesteerders.

Het voortouw wordt genomen door het Amerikaanse DFJ Venture, dat eerder al investeerde in Tesla, Skype en Hotmail.

Andere betrokken investeerders zijn van DFJ Esprit, Prime Ventures en ING Corporate Investments.

Bright Computing, opgericht in 2009, zal het geld gebruiken om verder uit te breiden in Europa. Het bedrijf ontwikkelt software die wordt gebruikt om een grote hoeveelheid servers te beheren en te organiseren.

Beheer

De startup richtte zich in eerste instantie op het beheer van serverclusters met een groot rekenvermogen, inmiddels is de markt verbreed naar servers die grote hoeveelheden data (big data) kunnen analyseren. Een gebied dat als groeimarkt wordt beschouwd.

"Big data is de levensader van veel moderne bedrijven", zegt Alexander Ribbink van Prime Ventures. "Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om al die gegevens goed te beheren."

NASA

Bright Computing wist in 2010 ook al een investeringsronde op te halen. Dat geld werd vooral gebruikt om de Amerikaanse markt te veroveren. Onder de klanten van de startup bevinden zich namen als Boeing, NASA, Stanford University en Roche.

Sinds de oprichting is de omzet volgens de oprichters elk jaar verdubbeld. "Clustertechnologieën zoals Hadoop en OpenStack blijven groeien in populariteit", zegt Matthijs van Leeuwen, ceo van Bright Computing.