In een voormalig bibliotheekgebouw in de Israëlische stad Tel Aviv zitten sinds eind 2011 ieder half jaar vijf nieuwe startups, die daar middels een door de stad gefinancierd project de kans krijgen hun idee uit te werken en een bedrijfje uit de grond te stampen.

"Een goed idee en full time inzet zijn de enige harde eisen die worden gesteld", zegt gemeentewoordvoerster Mira Marcus.

En de start up moet uit een team van twee tot vier personen bestaan, want onderdeel van de filosofie is dat er veel contact is tussen de beginnende ondernemers en dat men elkaar met raad en daad ondersteunt, aldus de zegsvrouw.

Een van die goede ideeën die dit half jaar voor 50 euro per maand een werkplek, wifi én koffie krijgen,  is van de geboren Nederlander Ishai Milhado. Samen met een partner bedacht hij Reliance, een digitaal platform waarop huurders en verhuurders van huizen "alles kunnen regelen dat nodig is". "Van huur, verzekeringen, belastingzaken, al dat soort dingen", vertelt Milhado.

Als begin twintiger verhuisde hij vanuit Amstelveen naar Israël waar hij diende in het leger en later studeerde. Zijn startup ontstond vanuit frustratie over het feit dat huur in Israël nog vaak met een cheque moet worden voldaan. "Het is zo onhandig."

Tel Aviv

Het verhaal van Tel Aviv is al vaak verteld: 66 vooraanstaande families droomden aan het begin van de vorige eeuw, enkele decennia voordat Israël daadwerkelijk een staat werd, van een ‘New York van de staat Israël’.

Op een aantal heuvels begonnen ze, net buiten de grenzen van het oude havenstadje Jaffa, aan wat nu Tel Aviv is; een hippe metropool en met een half miljoen inwoners de tweede stad van het land. Het waren in meerdere betekenissen van het woord de eerste starters van Tel Aviv.

Vorig jaar bombardeerde de Boston Globe Tel Aviv tot de "tweede startup-stad ter wereld", achter Sillicon Valley. En dat wil men er weten ook. Niet geheel onterecht, in de stad zitten zo’n 2.000 high-tech-bedrijven, waarvan er een groot aantal als lokale pionier is begonnen.

Waarom is Israël, en het jonge Tel Aviv in het bijzonder, zo succesvol in vooral de techindustrie? Ten eerste vanwege de dienstplicht voor mannen en vrouwen, zegt Marcus. "In het leger worden wij al op jonge leeftijd verantwoordelijk gemaakt én je doet er veel technische kennis op."

"En wat heel belangrijk is: In Tel Aviv is het oké om te falen. 97 procent van de startups hier faalt. Niemand doet daar denigrerend over. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het laten bloeien van ideeën."

Verkoop

Twee startups die in de oude bibliotheek van Tel Aviv zijn begonnen zijn inmiddels uitgegroeid tot relatief grote en winstgevende bedrijven. Een aantal anderen is voor een goede prijs verkocht. “Maar dat is voor ons niet het ultieme doel”, zegt Marcus. “Het gaat erom dat goede ideeën een kans krijgen.”

Milhado hoopt echter wel dat zijn Reliance, dat vooralsnog steunt op louter individuele investeerders ("en dat geld is bijna op"), ooit verkocht wordt aan een groot bedrijf. "Ja laten we eerlijk zijn, dat is toch waar je uiteindelijk op hoopt. Maar tot dat moment komt werken we aan een goed product en aan het maken van winst."