De Nederlandse startup Start2stop wil gebruikte auto’s zuiniger maken door deze te voorzien van een start-stopsysteem.

Tot nu toe is dit systeem alleen in nieuwe auto’s te vinden. Een start-stopsysteem zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat wanneer de auto stopt en weer gestart wordt zodra er weer gereden kan worden. Hierdoor wordt brandstofgebruik gereduceerd en daarmee ook CO2-uitstoot.

De startup is bezig met een crowdfundingcampagne via het platform Oneplanetcrowd. In totaal moet er 500.000 euro worden opgehaald.

Start2stop wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en heeft deze week een Innovatie Prestatie Contract (IPC) gekregen. Dit betekent dat de onderneming ook toepassingen voor onder meer bestelwagens kan gaan maken.

Voorverkoop

Recent is begonnen met de voorverkoop. De levering zal naar verwachting in augustus van start gaan. Geschat wordt dat ruim 2,5 miljoen auto’s in aanmerking komen voor het systeem.

"We vinden het wagenpark al heel duurzaam. Maar dat is dus niet zo, want slechts 6 procent van de totale autovloot wordt per jaar vervangen door 'nieuw' en 'zuiniger'. Voor leaseauto's ligt het percentage wel iets hoger", aldus oprichter Marck Mulder.

Het bedrijf wil eerst in Nederland zowel de fleetowner als de bewuste particulier bereiken en zoveel mogelijk auto's alsnog verduurzamen. In 2015 hoopt Start2stop via grote werkgevers en leasemaatschappijen uit te breiden naar België en Duitsland.

"Zodra de basis is gelegd, willen we in alle grote steden waar luchtvervuiling een issue is aan de slag, zoals Parijs, Athene, Beijing, Sao Paul en, Mexico City", laat Mulder weten.

'Ga ervan uit dat je wereldwijd actief wordt' | Startup helpt groot bedrijf innoveren | Tien belangrijke lessen voor startups