Het is verstandig om de financiering voor je startup in stapjes op te halen in plaats van in een keer een voor een groot bedrag te gaan.

Dat zegt Herman Kienhuis, investeringsdirecteur van SanomaVentures tijdens een Google Hangout van NUzakelijk. 

"Je begint met een klein startkapitaal. De budgetten van familie en vrienden zijn vaak beperkt. Na die beginfase kun je verder kijken", zegt Kienhuis.

Daarna kun je je als starter volgens Kienhuis het best richten op de informal investors, investeerders die eigen vermogen investeren in andere bedrijven. Vaak zijn dit oud-ondernemers die geld over hebben gehouden aan de verkoop van hun eigen, succesvolle bedrijf. 

Zij willen volgens de SanomaVentures-directeur vroeg instappen want dan kunnen zij nog hun stempel drukken op je bedrijf en meehelpen in beginfase. Investeringsmaatschappijen hebben nog grotere budgetten, maar zij willen later instappen als er bewezen omzet in het bedrijf zit. 

Prototype

Kienhuis: "Als je alleen nog het prototype hebt, dan moet je kleine budgetten ophalen. Heb je klanten en omzet kun je voor grotere funding gaan. Het is verstandig om op die manier kleine stapjes te zetten. Zo laat je zien dat je begrijpt dat er meer investeringen nodig zijn, maar je neemt je investeerder in stapjes mee."

Met alleen een idee direct al 1 miljoen euro op willen halen is niet realistisch, vindt Kienhuis. "Als dat al lukt moet je veel van je bedrijf opgeven, want je onderneming is in het begin nooit zoveel waard."

Aandelen

Hendrik Halbe, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), is het hier mee eens, hoewel hij tijdens de live Hangout een kleine kanttekening maakte.

"Wat je kan doen is zeggen dat je 1 miljoen euro nodig hebt voor de komende twee of drie jaar, maar de eerste vijftigduizend euro gebruikt om een prototype mee te maken. Daarvoor geef je een gedeelte van je bedrijf weg in aandelen."

Zo laat je volgens Halbe zien dat je begrijpt dat er meer investeringen nodig zijn, maar je neemt de investeerder in stapjes mee. Doorgaans gaat het om investeringen tussen de 25.000 en 500.000 euro, daarboven stappen durfinvesteerders in. SanomaVentures investeert meestel tussen de een en vijf ton.

Bekijk hieronder het gesprek terug: