In april maakte mediabedrijf TMG bekend een incubator voor startups te lanceren. Ook computerbedrijf Dell kwam vorige maand met een programma voor beginnende ondernemingen.

Ze zijn zeker niet de eerste grote bedrijven die zich op startups storten. Wat zien grote concerns toch in die beginnende bedrijfjes? NUzakelijk vroeg het TMG Startups, Dell en Sanoma Ventures.

"Startups helpen je als bedrijf goedkoper en efficiënter te innoveren",  zegt investment director Herman Kienhuis van Sanoma Ventures, de investeringstak van mediaconcern Sanoma Media. "Je verlaagt de kosten en verhoogt tegelijkertijd de snelheid van innovatie."

Expertise

"Als groot bedrijf heb je zelf veel in huis om een startup succesvoller te maken,  financieel, maar ook op het gebied van kennis. Wij bieden een groot mediabereik en veel expertise binnen het bedrijf, bijvoorbeeld van design, development en marketing, en ook juridische en financiële kennis."

Ook manager Axel Kenninck van TMG Startups denkt dat het dichtbij halen van startups meer innovatie oplevert. En dat is hard nodig.

"Vroeger moest de consument naar de media luisteren, nu kan die consument allerlei kanalen gebruiken. Bovendien is er sprake van een veel lagere instap voor startups dankzij technologie. Je moet je flexibeler opstellen als mediabedrijf en meer aan innovatie doen", denkt Kenninck.

Dell hoopt met zijn 'Center for Entrepreneurs' vooral een netwerk te creëren voor bedrijven in de IT. "Zij kunnen zo kennis en ervaring uitwisselen", stelt algemeen directeur van Dell Nederland Jeannine Peek.

"Dell wil vroeg betrokken zijn bij nieuwe bedrijven. Het is daarnaast een imagokwestie. Ondernemerschap past heel erg bij ons. Dat willen we uitstralen, ook naar onze eigen medewerkers toe."

Te gelde maken

Hoewel alle drie de bedrijven het niet als hoofddoel noemen, speelt de hoop op financieel gewin natuurlijk ook een rol. "Uiteindelijk hopen we natuurlijk wel te gelde te maken wat we in huis hebben", zegt Kienhuis.

Kenninck laat weten wel op de financiële mogelijkheden te letten bij de selectie van startups. "Maar omzetgroei is voor ons nadrukkelijk een secundair doel. Het gaat bij TMG Startups niet om het rendement."

"Het zou mooi zijn als Dell er financieel op vooruit gaat", vindt Peek. "We hopen echter vooral een band voor het leven op te bouwen. De ervaring leert dat de startups die we begeleiden vaak klanten of partners worden."

Ambitie

Bij de selectie van startups letten de bedrijven vooral op zaken als ambitie, track-record, businessplan, en schaalbaarheid. Daarnaast moet het bij de onderneming in kwestie passen, zodat er voldoende kennis uit voorkomt en er ook genoeg kennis in gestopt kan worden.

"De persoon achter de startup is heel erg belangrijk", vindt Kenninck. "Heeft die voldoende passie en is het een realist? Dat is misschien nog wel belangrijker dan het idee zelf."

Voor TMG Startups mag de startup zich dan ook nog in een heel vroeg stadium bevinden. Dell richt zich zowel op hele jonge als wat rijpere bedrijven, terwijl Sanoma Ventures mikt op ondernemingen die de eerste opstartfase achter zich gelaten hebben.

"Wij opereren in de sweet spot, het gat tussen de lancering en de grote durfkapitalisten", vertelt Kienhuis van Sanoma Ventures. "Dat betekent wel dat je ook langer moet wachten op succes."

Belang

Wat er met de startups gebeurt als ze onder handen genomen zijn, hangt af van het bedrijf, de ambities en de mogelijkheden. TMG en Sanoma nemen beide een belang, van respectievelijk "minder dan 10 procent" en "tussen de 20 en 40 procent".

"We hebben in principe geen exit-strategie", zegt Kienhuis. "Maar ze hoeven ook niet allemaal onderdeel van Sanoma te worden."

Aan TMG verbinden de startups zich gedurende een periode van twee jaar. "Wat er daarna gebeurt hangt af van de ambities”, verklaart Kennick. “Het zou kunnen dat we uiteindelijk een meerderheidsbelang nemen."

Dell neemt geen belang in de startups, maar biedt wel een kredietmogelijkheid. "Ze moeten op eigen benen komen te staan", aldus Peek. "Het is het mooist als ze zo succesvol worden dat het ook voor ons wat oplevert. Het is een win-win-situatie."

Dell lanceert programma voor startups | TMG komt met incubator voor startups | 'Startups vinden groeikapitaal'