Autodeelplatform Snappcar heeft tot nu toe 350.000 euro opgehaald via crowdfunding. Daarmee heeft het bedrijf het oude record van Ampyx Power op crowdfundingplatform Oneplanetcrowd verbroken.

Ampyx Power haalde in 2013 ruim 329.000 euro op. Snappcar, dat op 10 februari begon met het crowdfundingproject, hoopt uit te komen op 500.000 euro. Daarvoor heeft de onderneming nog vijftien dagen.

Het autodeelbedrijf wil het geld gebruiken om een grotere community op te bouwen in Duitsland en Engeland, het platform verder te ontwikkelen en nieuw personeel aan te nemen.

Snappcar verkoopt via crowdfunding converteerbare leningen, die de investeerder later kan omzetten in certificaten van aandelen.

Bedragen

Het is het derde project op het platform dat dit financieringsinstrument inzet. "We zien een duidelijk verband tussen het soort lening en de bedragen die worden opgehaald", zegt directeur Maarten de Jong van Oneplanetcrowd.

"Gemiddeld wordt er 1000 euro per crowdfunder geïnvesteerd in de projecten waarbij de converteerbare lening een keuzemogelijkheid is. Bij projecten waar in ruil producten of diensten worden geleverd of waarbij kleinere leningen aangetrokken worden, ligt dit bedrag gemiddeld op respectievelijk 50 euro en 500 euro."

Volgens De Jong is het instrument vooral interessant voor ondernemingen met een groot groeipotentieel. "En natuurlijk is het een mooi instrument voor beleggers die mede-eigenaar willen worden van een kansrijke start-up."

Snappcar heeft in totaal zo’n drie miljoen euro nodig om zijn internationale ambities waar te maken, zo liet directeur Pascal Ontijd onlangs weten aan NUzakelijk. Voor het resterende bedrag is het bedrijf op zoek naar aandeelhouders.

De startup wil nog dit jaar de Britse markt op. In een later stadium denkt de onderneming aan andere landen in Noord-West-Europa.

Snappcar wil Britse markt op | 'Huren is het nieuwe bezitten' | Vier vragen over crowdfunding