De startup Vandebron heeft deze week een online marktplaats gelanceerd waar consumenten hun groene energie rechtstreeks van de producent kunnen kopen.

Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste die een dergelijke dienst biedt. Vandebron wil de tussenpersoon overslaan en de marge teruggeven aan zowel de producent als de consument.

"Online vinden we het normaal dat tussenpersonen steeds vaker overgeslagen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse markt nu ook klaar is voor een simpele en transparante marktplaats voor duurzame energie", aldus mede-oprichter Remco Wilcke.

Huishoudens kunnen kiezen uit wind-, zon-, water- en bio-energie en zien precies waar de stroom vandaan komt en waar hun geld naartoe gaat. Alle energie wordt opgewekt in Nederland.

Op 2 april gaat Vandebron officieel van start, maar mensen kunnen zich nu alvast inschrijven. Het bedrijf heeft 1,9 miljoen euro aan financiering gekregen van onder meer Dutch Greentech Fund, de TU Delft, Wageningen University, het WNF en de Triodos Bank.

Het verdienmodel van het bedrijf is gebaseerd op abonnementsgeld. Dit bedraagt 10 euro per maand.