Falen is een belangrijk onderdeel van het businessmodel van investeerders. Dat zegt Floris van Alkemade van investeringsbedrijf Solid Ventures dinsdag tijdens startupevenement Failcon.

"Investeerders moeten het af en toe verknoeien, anders vinden ze nooit de juiste mensen en bedrijven", aldus Van Alkemade. 

Failcon vindt voor de eerste keer plaats in Nederland. Het evenement is over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar het al zes jaar bestaat. Failcon gaat uit van het idee dat mislukkingen een nuttig onderdeel zijn van het leerproces van startups.

"Als durfkapitalist investeer je in veelbelovende jonge ondernemingen, dat maakt het een riskante business", aldus Van Alkemade. "Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst de helft van de investeringen niets oplevert. Veel durfkapitalisten zien hun geld nooit terug."

Mislopen

De grootste mislukking voor een investeerder is het mislopen van een deal, vindt Van Alkemade. "We kiezen slechts een of twee ondernemingen uit de honderden startups die zich aanbieden."

Zo had Solid Ventures onder meer de kans te investeren in Skype, Interxion en Adyen. Bedrijven die achteraf gezien zeker de investering waard waren geweest.

Volgens Van Alkemade is investeren te vergelijken met het aangaan van een huwelijk. "Je gaat op zoek naar een echtgenoot, waar je langere tijd mee doorbrengt in goede en slechte tijden. De uiteindelijke exit vormt de scheiding."

Succesvolle startups moeten in staat zijn het beste team samen te stellen, om talent aan te trekken, aldus de investeerder. Daarnaast is timing belangrijk: "Je moet  klaar zijn om te lanceren".

Startende ondernemers moeten bovendien op een verstandige manier investeerders kiezen, partners met wie ze hun plannen en doelen kunnen delen.

"Beslis of je echt drie tot vier jaar van je leven wilt opofferen aan het opbouwen van een bedrijf", besluit Van Alkemade. "En onthoud: er is niets mis met falen, maar probeer het te vermijden."

‘Startup kan durfkapitalist beter mijden’ | 'Vragenuurtje' voor startups breidt uit | Tien tips om een investeerder binnen te halen