De 17-jarige Ebrahim Ariu heeft woensdag een website gelanceerd waarop hotels hun lege kamers voor langere termijn kunnen verhuren. Volgens Ariu een uitkomst voor mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben.

De jonge ondernemer kwam op het idee toen hij twee jaar geleden met zijn oom langs een groot hotel in Alkmaar reed. Zijn oom maakte de opmerking dat het hotel tijdens de crisis nooit vol kan zitten, waarop Ariu zei: "Maak er dan woningen van".

Met hulp van zijn oom werkte Ariu het idee uit dat leidde tot Hotelhuis.nl, een platform waar hotels en tijdelijke bewoners elkaar kunnen vinden.


"Aan de ene kant missen hotels omzet, aan de andere kant verlaten mensen noodgedwongen hun huis. Neem hierbij het tekort aan betaalbare huurwoningen en je komt al snel tot de conclusie dat hotelhuizen in deze tijd onmisbaar zijn", aldus Ariu.

"Tevens is het handig voor zakenmensen die voor langere tijd accommodatie nodig hebben".
Zelfs inschrijving bij de gemeente is mogelijk als het hotel akkoord gaat.

Hotelkamer

Voor 250 euro per maand wordt een kamertje in het Friese Holwerd aangeboden. Een appartement van 100m2 in een Papendrechts hotel kan voor 3410 euro per maand gehuurd worden. Dat is inclusief wasservice en eigen keuken.

Op dit moment worden 71 kamers aangeboden, onder andere door grote ketens als Best Western, Fletcher, Golden Tulip en Amrâth hotels. Voor woningzoekenden is de website gratis; hotels dragen een percentage van de verhuur af.

Hotels

Ariu heeft enkele vertegenwoordigers in dienst die hotels bekendmaken met het platform. "Binnen een jaar willen we 80 procent van alle hotels in Nederland bezocht hebben. De meeste hotels staan er wel open voor, de gemiddelde bezttingsgraad is 30 procent. In feite komen we geld brengen in plaats van wegnemen."

Op de lange termijn hoopt Ariu het concept te verkopen, "als er een goed bod komt".