Het is cruciaal dat nieuwe ondernemers de markt kunnen betreden en dat starters kunnen doorgroeien.

Dat zegt koningin Máxima in een toespraak tijdens een symposium ter ere van het vijfjarig jubileum van microkredietinstelling Qredits.

Koningin Máxima is daarbij als lid van het Nederlands comité voor ondernemerschap en financiering.

"Kleine ondernemers, met minder dan tien werknemers, zijn goed voor een derde van de werkgelegenheid", aldus de koningin. "Bovendien zijn ze goed voor een vijfde van de toegevoegde waarde in de marktsector. Qredits geeft ondernemers de kans hun vleugels uit te slaan en om die kansen om te zetten in groei en banen."

Volgens de koningin was vijf jaar geleden lang niet iedereen overtuigd van de kans van slagen van de microkredietinstelling. "Zij vonden de groep niet interessant genoeg of te risicovol. Inmiddels is wel gebleken dat beide ideeën niet waar zijn."

Het bereik van Qredits moet de komende tijd verder vergroot worden, vindt Máxima. "Zeker nu, met de toevoeging van het MKB-krediet, moet de naamsbekendheid verbeterd worden. Het komt erop aan dat de doelgroep zo goed mogelijk wordt bereikt."

Schaalgrootte

De komende vijf jaar moet volgens de koningin gewerkt worden aan schaalgrootte, want "meer aanvragen en leningen betekenen meer impact". Qredits is een organisatie zonder winstoogmerk.

Eerder deze week werd bekend dat negen Nederlandse verzekeraars 30 miljoen euro in de kredietverstrekker steken. Zij willen via Qredits leningen met een maximum van 150.000 euro aan kleine bedrijven verstrekken.

Daarnaast verstrekken Rabobank, ING, ABN Amro en Triodos gezamenlijk 15,5 miljoen euro extra aan Qredits voor kredieten. Dit komt bovenop een al bestaande lening van 15,5 miljoen euro.

In totaal heeft Qredits hiermee nu 121 miljoen euro aan financieringen aangetrokken. De organisatie kan met de funding tot eind 2016 groeien naar jaarlijks tweeduizend microkredieten en vierhonderd MKB-kredieten.

Tijdens het symposium hebben banken, verzekeraars en Qredits officieel hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

Knot wil dat startups in Nederland blijven | Meer bedrijven gestart in 2013

Lees meer over het starten van een eigen bedrijf