Niet elke ondernemer is ervoor geboren: de administratie. Iemand die handig is met financiën, kan zijn btw-aangifte, jaaraangifte of loonadministratie makkelijk zelf doen. Anderen kunnen het misschien beter helemaal of deels uitbesteden.

Drukke ondernemers die veel facturen krijgen en versturen, kunnen de btw-administratie het beste aan een ander overlaten, zegt de Kamer van Koophandel. Dat geldt zeker als zijn uurtarief hoger is dan dat van een boekhouder. 

Iemand die minder facturen hoeft te verwerken en wat meer tijd heeft, kan de btw-administratie ook zelf doen. Dat scheelt kosten voor de boekhouder.

Bovendien krijgt de ondernemer dan meer zicht op zijn kasstromen en omzet. Bij twijfel kan de Belastingdienst of een boekhouder de aangifte op verzoek nog even nalopen.

Salarisadministratie

Een klein bedrijf dat veel mensen in dienst heeft, maar een eenvoudige salarisadministratie hanteert, kan de loonadministratie het beste zelf doen. Een onderneming die dit uitbesteedt moet namelijk meestal een bedrag per medewerker betalen. 

Toch kan het voor een klein bedrijf met weinig medewerkers wel uit. Doordat er niet veel personeelsleden zijn, zijn de kosten van het uitbesteden relatief laag. Aangezien het veel tijd kost om alle regels uit te zoeken, is het in dat geval goedkoper om dat door een boekhouder te laten doen.

Ook bedrijven met een complexe salarisadministratie doen er volgens de Kamer van Koophandel goed aan daar iemand voor in te huren.

Jaaraangifte en jaarrekening

Ondernemers met een economische achtergrond die goed op de hoogte zijn van financiële wetten en regels, kunnen hun jaaraangifte zelf doen. Ook het opstellen van de jaarrekening zou dan geen probleem moeten zijn. Het is dan wel belangrijk dat hij de regels rondom belastingen goed bijhoudt, want er zijn regelmatig wijzigingen.

Toch besteden de meeste ondernemers de jaaraangifte en jaarrekening uit, omdat het niet eenvoudig is en veel kennis vergt. Het uitzoeken kost zo veel tijd, dat het slimmer is om een boekhouder in te huren. Uiteindelijk blijft de ondernemer zelf verantwoordelijk voor de jaaraangifte. Die moet hij dus nog wel controleren.

Lees ook: Beperk risico met ondernemersverzekeringen | Wat nu hip lijkt, is straks gedateerd