Startup Local Focus probeert datajournalistiek toegankelijk te maken voor lokale en regionale journalisten.

Het bedrijf verzamelt en analyseert journalistiek relevante data en biedt die via een platform aan. Media kunnen daar vervolgens nieuws uit halen.

De informatie wordt zo gepresenteerd, dat een journalist zonder technische kennis ze kan verwerken in grafieken en kaarten.

"Die hoeft niet meer met Excel-sheets te gaan lopen rotzooien. Het wordt op een hele visuele manier gebracht. Je kunt meteen de trends eruit halen en de opvallende zaken eruit pikken", vertelt oprichter Jelle Kamsma. 

Om interpretatiefouten te voorkomen, brengt Local Focus de informatie met een toelichting. "Wij vertellen erbij wat het verhaal zou kunnen zijn en wie de mensen zijn die je kunt bellen." De journalisten kunnen op hun beurt kennis van hun regio gebruiken om er een eigen verhaal van te maken.

Meer uit data

Redacties ontdekten na Wikileaks dat ze gegevens kunnen verzamelen en er nieuws uit kunnen halen, legt de oprichter uit. Maar hij vond dat ook regionale en lokale journalisten veel meer uit data kunnen halen dan ze tot nu toe deden. Zo kwam hij op het idee om daar een journalistiek platform voor te bouwen.

Kamsma ging op zoek naar expertise en vond via Twitter vormgever Yordi Dam. Op een borrel stuitte hij op programmeur Erik Willems. "Wij zitten in de unieke positie dat we een journalist, een vormgever en een programmeur aan één bureau hebben zitten." Dat zorgt voor een goede wisselwerking, vindt de jonge ondernemer.

Daarmee kan zijn bedrijf zich van een platform zoals Silk onderscheiden. "Waar wij uniek in zijn, is dat wij journalistieke vaardigheden heel duidelijk koppelen aan technische vaardigheden. Ik denk dat dat iets is wat steeds belangrijker wordt. Op redacties zouden eigenlijk ook programmeurs moeten zitten."

Pilotfase

Op dit moment testen Omroep Flevoland, Omroep West en nieuwssite Dichtbij.nl de techniek al. De krant Het Financieele Dagblad gebruikt het platform om gegevens te verzamelen en visualiseren. Local Focus rondt nu de onbetaalde pilotfase af.

Deze maand gaat het bedrijf in gesprek met de huidige afnemers en nieuwe geïnteresseerden om betalende klanten binnen te halen.

Het ligt voor de hand dat er abonnementen komen, maar er zou ook per dataset betaald kunnen worden. De prijzen staan nog niet vast, maar het zal naar eigen zeggen een stuk goedkoper worden dan het inhuren van een fulltime datajournalist.

Geld voor data

Ondanks dat er veel op media bezuinigd wordt, denkt Kamsma dat er geld is voor datajournalistiek. "Zeker bij lokale en regionale media vallen harde klappen, maar tegelijkertijd zien ze ook wel in dat ze nieuwe bronnen van nieuws moeten aanboren om relevant te blijven."

Bovendien zouden niet alleen journalisten grote hoeveelheden informatie inzichtelijk willen maken. Ook overheidsinstanties kunnen interne gegevens visualiseren voor persberichten of hun website. "Ook buiten de journalistiek zie ik nog wel mogelijkheden om uit te breiden", laat Kamsma weten. 

Afgelopen voorjaar won het drietal een investeringswedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Met 20.000 euro prijzengeld kon het bedrijf echt opgestart worden. 

In december ontving de startup opnieuw subsidie van het fonds. Die 50.000 euro wordt ingezet om het verzamelen van informatie te automatiseren met scrapers. Dat zijn stukjes software die automatisch data kunnen opvragen bij bronnen. 

Vrijheid

Op dit moment levert Local Focus nog niet voldoende op om van te leven. Het drietal moet ernaast freelancen. Door meer betaalde klussen te doen en uiteindelijk geld te verdienen met de nieuwsdienst, moet daar verandering in komen. 

Tot nu toe doet het bedrijf het zonder grote investeerders, maar dat vindt Kamsma eigenlijk alleen maar prettig. "Het geeft ons veel vrijheid. Als we een idee hebben, kunnen we dat gewoon direct uitvoeren zonder dat het over allerlei lagen hoeft te gaan."

Lees ook: Software interactieve video in de maak | Startup koppelt freelancers en opdrachtgevers | Lees meer over startende bedrijven