YesDelft, de broedplaats voor techbedrijven van de TU Delft, heeft in 2013 een recordaantal startups toegelaten.

Dit jaar zijn zeventien nieuwe startups tot het incubatieprogramma toegetreden. Vorig jaar kwamen er nog dertien bedrijven bij.

De startups van dit jaar ontwikkelen onder meer nanoraketten, lasers voor het weren van vogels bij luchthavens, intelligente straatverlichting en computerservers die huizen kunnen verwarmen.

Directeur van YesDelft Annemieke Wisse zegt "enorm trots" te zijn op het resultaat. "Het zijn stuk voor stuk bedrijven die goed passen bij onze formule."

Vernieuwend

Ze doelt dan op startups die een vernieuwende technologie ontwikkelen en impact kunnen hebben op de maatschappij en het Nederlandse innovatieklimaat. Ook de bedrijfsmodellen en de schaal van de projecten zouden goed bij het programma passen.

Een externe selectiecommissie van ondernemers, technische experts en deskundigen van de Rabobank bepaalt of een bedrijf wordt toegelaten. "De kwaliteit van de instromende bedrijven was opmerkelijk hoog dit jaar", vindt ondernemer Duke Urbanik van de commissie. 

Hij denkt dat het komt door het voorprogramma van de broedplaats. In dat programma worden bedrijfsideeën in drie maanden getest in de markt.

Stap zetten

"Er zijn daarnaast steeds meer ervaren ondernemers en professionals die de stap zetten om een eigen bedrijf te beginnen en bij YesDelft aankloppen”, laat Urbanik weten. Ook dat zou de kwaliteit ten goede komen, vindt Urbanik.

YesDelft wil studenten en wetenschappers helpen met ondernemen en het opstarten van een bedrijf. Het programma bestaat sinds 2005 en heeft in de afgelopen jaar 131 bedrijven begeleid. 

Op dit moment zijn er zeventig bedrijven actief in het gebouw van de broedplaats. In die groep zitten 45 startups, de rest bestaat uit groeibedrijven die al meer dan drie jaar bestaan.

Lees ook: Technisch team beste voor succes startup | Investeerder start Scandinavisch technologiefonds
Lees meer over het starten van een eigen bedrijf