Alles wat je kan outsourcen, kan je crowdsourcen. Dat is de visie van de Nederlandse startup Mobbr, die een betaalplatform voor online werk heeft ontwikkeld.

De startup maakt het mogelijk voor bedrijven om individuen te betalen die hebben bijgedragen aan een crowdsourcingactie.

Een speciale button houdt ieders bijdrage bij, waardoor het juiste bedrag bij de juiste persoon terechtkomt. Waarmee het betaalplatform net iets anders is dan online betaalplatform Paypal.

"Met Paypal is het vanwege transactiekosten bijna niet rendabel om kleine transacties, waar er heel veel van zijn bij crowdsourcing, uit te keren", zegt mede-oprichter Ernesto Spruyt tegenover NUzakelijk. "Wat Paypal is voor e-commerce, willen wij voor online werk worden."

Vlucht

Volgens Spruyt gaat de markt voor crowdsourcing een vlucht nemen. "Mensen kopen wel online, maar om te werken gaan ze nog naar kantoor. Het outsourcen van bedrijfsprocessen gebeurt steeds vaker, dus kunnen er meer online werkers geld verdienen."

De startup verdient geld door 5 procent van het verdiende bedrag van een online bijdrager te innen, met een maximum van 9 euro per maand. Aan het bedrijfje is twee jaar op de achtergrond gesleuteld.

Recentelijk lanceerde Mobbr zijn 'betaversie' in het incubatieprogramma voor startups YES!Delft. Ook maakte het bedrijf onlangs betalingen met bitcoin mogelijk.