Freshtv ontwikkelt software voor het verrijken van video's. Daarmee kunnen bijvoorbeeld pdf-bestanden, polls of Twitterfeeds aan beeldmateriaal gekoppeld worden. 

Het Groningse bedrijf kreeg eerder deze maand 39.450 euro van het Stimuleringsfonds voor de Pers om het programma te kunnen bouwen. Freshtv steekt ook eigen geld in de ontwikkeling.

Half maart wil het jonge bedrijf een eerste versie presenteren zegt initiatiefnemer Peter de Graaf tegen NUzakelijk. Dat doen ze door zelf te komen met een nieuwsverhaal dat met de software is vormgegeven.

Wat het onderwerp van deze video wordt, wil hij nog niet verklappen. En de naam blijft voorlopig nog een verrassing. 

Geen ervaring

Het programma is vooral bedoeld voor journalisten die op een laagdrempelige manier interactieve video's willen maken. Ze zouden daarvoor geen ervaring met montageprogramma's nodig hebben. 

Makers kunnen gewenste elementen naar de video slepen en loslaten. Volgens de De Graaf werkt het intuïtief en is het interessant voor kleine redacties die "voorzichtig de stap naar video willen maken".

Unieke kans

Het bedrijf denkt dat ook commerciële partijen interesse in zo'n toepassing kunnen hebben. Maar de ondernemer denkt dat het verrijken van video's juist voor journalisten een "unieke kans" is om betrouwbaar en innovatief over te komen.

De nieuwsorganisatie kan met de technologie meer creativiteit in de video kwijt en het publiek beter bij het nieuws betrekken. Alle informatie komt dan op één plek samen. 

Nieuwsconsumenten kunnen doorklikken naar de gebruikte bronnen en makkelijker een oordeel vellen over de informatie die ze net hebben bekeken.

Afleiden

Of de interactieve laag kijkers zal afleiden, ligt volgens de ondernemer helemaal aan de maker van de video. De journalist kan met de software de video zo vol zetten als hij zelf wil.

Zo kan de maker bijvoorbeeld uitgebreide en kortere versies maken en de nieuwsconsument vooraf laten kiezen hoeveel tijd hij aan de video wil besteden. 

Ook kan het beeld naar wens automatisch stilgezet worden, als er extra content te bekijken is. Dat kan de maker van de video instellen. 

De kijker van de video kan op zijn beurt bepalen of hij de informatie wil zien. De toepassing zou verder zo licht zijn, dat hij goed draait op tablets en smartphones.

Onontgonnen markt

De Graaf benadrukt dat er al wat interactieve programma's zijn verschenen, maar dat die "lang niet zo uitgebreid" of "makkelijk te bedienen" zijn.

Het is overigens geen toeval dat het bedrijf in Groningen is gevestigd. "Hier is de markt nog vrij onontgonnen. In de Randstad is veel meer concurrentie", legt de initiatiefnemer uit.

Licenties verkopen

Als de software eenmaal ontwikkeld is, probeert hij dat bij zo veel mogelijk nieuwsorganisaties aan de man te brengen en licenties te verkopen.

Freshtv maakt al bedrijfsfilms, reclames en animaties. Er werken tien mensen bij het bedrijf.

Lees meer over startende bedrijven