Vanaf 6 januari start bij BNN de dagelijkse soap Startup. In de show zetten jonge ondernemers bedrijfjes op in een verzamelgebouw. Volgens schrijfster Jantien van der Meer is zo’n ondernemershub de perfecte setting voor een dramaserie. "Zo’n werkplaats is net een snelkookpan."

Startup zal te zien zijn op Nederland 3, een kanaal dat zich vooral op jongeren richt. Volgens Van der Meer sluit de nieuwe show goed aan bij maatschappelijke trends waar deze doelgroep mee geconfronteerd wordt. "Er zijn geen banen voor het leven meer. Startup toont dat je je eigen kansen kunt creëren. Dat werkt prikkelend."

Dat een ondernemerspand het decor vormt van de soap is dan ook geen toeval. Volgens Van der Meer ligt in een gebouw vol ondernemers drama op de loer. "De bewoners vechten voor hun dromen en hebben tegengestelde belangen. Iedereen zit er heel intensief in. Dan lopen de emoties al snel op."

Jeugdwerkloosheid

Of de serie jongeren zal aanzetten ook daadwerkelijk voor zichzelf te beginnen, vindt Van der Meer moeilijk te zeggen. "Dat zou mooi zijn, zeker nu de jeugdwerkeloosheid zo hoog ligt. Ik hoop in ieder geval dat kijkers meekrijgen dat je een goed idee niet meer bij een baas hoeft neer te leggen. Je kunt zo voor jezelf beginnen."

Het beeld dat de serie van ondernemerschap vormt, moet volgens Van der Meer echter niet te rooskleurig zijn. "De problemen worden ook belicht. De personages krijgen te maken met ruzies in het bestuur, financiële tegenvallers en administratieve lasten. Het moet wel echt zijn."

Fietstocht

Om inspiratie op te doen voor de show nam Van der Meer deel aan de Startup Tour XXL, een fietstocht langs Amsterdamse verzamelpanden met jonge ondernemers. "Dat was heel inspirerend, overal hing zoveel energie. Dat hebben we in de serie ook willen vangen."

Naast het sfeerelement was de tour ook belangrijk voor de hardere research. "Op het Rokin zat een meisje die eigenlijk precies hetzelfde deed als bij ons in de serie. Die begon op haar 23e een hub voor ondernemers. Zij heeft me precies verteld hoe ze dat aanpakt. Daarvan zie je elementen terug in de serie."

Investidate

Als Van der Meer een startup moet noemen die in de echte wereld de meeste kans tot slagen zou hebben, komt ze op het bedrijf Investidate. "Dat is een internetbedrijfje dat valse online identiteiten achterhaalt. Volgens mij zou dat uitstekend kunnen lopen."

Lees meer over het starten van een eigen bedrijf