Startup De Windcentrale  heeft woensdag in Eindhoven de WNF Cleantech Star Award gewonnen, een prijs voor de meest duurzame technologiebedrijf.

De Windcentrale  kreeg de prijs voor hun participatiemodel voor windenergie uit handen van astronaut André Kuipers. Het bedrijf splitst windmolens in duizenden stukjes – winddelen – iedereen kan een stukje kopen om over eigen groene stroom te beschikken.

De award is onderdeel van de jaarlijkse CleanTech Business Day, een evenement gericht op duurzame technieken georganiseerd door het Wereld Natuur fonds, werkgeversorganisatie FME-CWM en opleidingsinstituut Euroforum.

“De markt voor schone en duurzame energietechnologie groeit wereldwijd met 27 procent per jaar”, zegt de organisatie. “Met een verwacht volume van 1.600 miljard euro in 2020 zal het een van de belangrijkste sectoren worden.”

De genomineerde bedrijven brengen producten op de markt die een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening. De Windcentrale liet Tocardo, FiberCore, Kipp & Zonen en SkyNRG achter zich.