De Delftse startup Tvilight ontwikkelde slimme straatverlichting die vanzelf dimt als het rustig is op straat. Prorail gaat de lampen inzetten op een aantal stations. Dat moet een energiebesparing van 50 procent opleveren.

Woensdag start de eerste proef op station Beilen, daarna volgen Hoogeveen en Meppel. De lampen op de stations krijgen een sensor die opmerkt of er beweging is op het perron, is dat niet het geval dan schijnen de lampen minder fel.Een concept dat nog niet standaard is bij straatverlichting.

In Europa staan volgens het bedrijf 91 miljoen straatlantaarns die gezamenlijk goed zijn voor een energierekening van 10 miljard euro en  meer dan 40 miljoen ton CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan de uitstoot van 20 miljoen auto’s.

Verspilling

En dat kan energieverspilling zijn. “Zeker in de avonduren wordt een deel van de soms meer dan vierhonderd meter lange perrons niet gebruikt”, zeggen ze bij Tvilight. Met de software van het bedrijf kan Prorail instellen hoe lang een licht fel blijft branden als er geen mensen meer op het station zijn.

Beilen, Hoogeveen en Meppel gaan een jaar lang meten wat de sensoren opleveren.  “Er kan 17.600 kg CO2 per jaar worden bespaard”, beweert de spin-off van de Technische Universiteit Delft. “Dat is gelijk aan wat twee huishoudens  gemiddeld per jaar verbruiken.

Lichtvervuiling

Behalve de voor de energierekening levert de methode ook minder lichtvervuiling op. Omwonenden van stations zouden in het verleden al aan Prorail hebben verzocht de lichten te dimmen of zelfs uit te doen.  

Leveren de dimmers na een jaar voldoende besparingen op dan zullen alle stations in Nederland worden voorzien van de verlichting.