In de nieuwe economie gaan mensen duurzamer om met spullen. In plaats van bijvoorbeeld auto’s te hebben, worden ze gehuurd. En daar spelen veel jonge bedrijven op in.

De opmars van deelauto's is bijvoorbeeld al een tijdje aan de gang, zo bewijzen bedrijven zoals Snappcar en MyWheels. Naar schatting rijden er enkele duizenden deelauto’s rond in Nederland, particulier en zakelijk.

Mensen kunnen bovendien spullen, zoals boormachines of kookgerei, bij elkaar lenen via websites zoals Peerby en Spullendelen.nl. Ze kunnen hun maaltijden delen op Thuisafgehaald.nl en zelfs hun tuin uitlenen met Tuintjedelen.nl.  

"Als je deelt wat je wilt delen, dan is er genoeg voor iedereen en heb je tegelijkertijd minder zorgen van je bezit", zei NUzakelijk columnist Juul Martin er al eens over.

Maar als iedereen gaat delen is er niets meer te verkopen, zeggen de critici. Gaat de economie eraan? "Als we meer delen, dan houden we meer over. En dan kunnen we meer gaan investeren", zegt Martin.

Nieuwe ondernemers

Bijvoorbeeld in een nieuwe groep ondernemers die de schakel willen zijn in de trend om te delen. In de afgelopen drie maanden lanceerden zowel Huren.nl als Zoef.com. Partijen die alles wat er te huur is in kaart willen brengen om de deeleconomie te stimuleren.

De bedrijven willen vraag en aanbod zo bij elkaar brengen. "In een deeleconomie tussen consumenten is het lastig om vraag- en aanbod precies af te stemmen", zegt Daniël Sloof van Huren.nl. "Op ons platform kun je heel specifiek naar spullen zoeken bij verhuurbedrijven in de buurt."

De bedrijvenstrijd om de nieuwe economie komt langzaam op gang. Zoef.com wil binnen een paar jaar marktleider zijn op de Nederlandse markt.

De initiatiefnemers hebben samen 300.000 euro in het initiatief gestoken. "We zien soortgelijke initiatieven in de Verenigde Staten grote successen boeken."