De technologische startup S-Drive heeft een duurzaam tandwiel ontwikkeld dat van diameter kan veranderen. In Azië is er al interesse in deze Nederlandse vinding.

De startup is in gesprek met Aziatische en Duitse partijen. Toch willen de uitvinders liever Nederlandse investeerders aantrekken.

Dan kunnen ze het wiel in eigen land verder ontwikkelen en blijft het een echt Nederlands product. Met een investering van 1,2 tot 1,4 miljoen wil het bedrijf prototypes maken en testen.

De uitvinders proberen met hun vinding een al lang bestaand probleem op te lossen. Bij het overbrengen van kracht via een tandwiel, zoals het aandrijven van een fietsketting, gaat veel energie verloren. 

Schakelen

Dat komt vooral doordat de fietser telkens van het ene naar het andere tandwiel moet schakelen. Door één wiel in grootte te laten variëren, gaat er minder energie verloren. Zo krijgt een fiets ontelbaar veel versnellingen.

Zo'n tandwiel kan bijvoorbeeld een e-bike of scooter aandrijven. Maar het is ook geschikt voor andere voertuigen en machines. 

Tandjes op een ketting

De tandjes van het wiel zitten niet, zoals gebruikelijk op één vaste schijf, maar op een ketting. De tandjes op de ketting rollen uit als hij breder moet worden. En de ketting wordt weer strakker aangetrokken als het tandwiel moet krimpen. Zo kan het wiel de gewenste diameter aannemen.

Bij motorvoertuigen zou het wiel het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met minstens 20 procent verminderen. 

Duurzamer

De uitvinding zou de traditionele versnellingsbak van een auto kunnen vervangen. Door de vele versnellingen kan de automobilist een stuk duurzamer optrekken en afremmen.

Ook zou het de actieradius van elektrische voertuigen vergroten. Zo kan een e-bike 20 procent meer kilometers afleggen zonder tussendoor op te laden.

Lees meer over het starten van een eigen bedrijf