De Voor Dummies-reeks was al een bonte verzameling instructieboeken. Maar nu is er ook een versie voor startende ondernemers.

In Een eigen bedrijf starten voor Dummies bespreekt bedrijfskundig adviseur Robert Jan Blom alles wat er bij het oprichten van een bedrijf komt kijken. Hij ziet het als een aanvulling op bestaande workshops en voorlichtingsavonden.

"Het boek is bedoeld als steuntje in de rug. Een soort cursus. Maar het kan ook als naslagwerk gebruikt worden", zegt Blom.

Jaarlijks zijn er 125.000 mensen die een eigen bedrijf beginnen, weet de auteur te vertellen. "Maar heel veel starters struikelen weer en dat is een probleem."

Niks gaat vanzelf

Blom denkt dat het komt doordat zij een duidelijke en praktische leidraad missen. "Heel veel starters denken dat het vanzelf gaat. Maar zo is het natuurlijk niet. Vanzelf gaat echt helemaal niks", benadrukt hij

De adviseur beschrijft in het boek verschillende rechtsvormen en soorten kredietverleners. Ook leert hij starters hoe en waar ze klanten kunnen vinden. 

Maar er is ook aandacht voor lastige zaken zoals verzekeringen, belastingen en de boekhouding. Of wat er allemaal moet gebeuren als het bedrijf failliet dreigt te gaan.

Naïef

Volgens de auteur zijn er een aantal veelvoorkomende valkuilen. Zo zijn er starters die moeite hebben met het vinden van klanten. 

"Die zijn daar wat naïef in en denken dat die vanzelf komen. Maar daar moet je hard voor werken." Een startende ondernemer zou moeten weten wie hij aan wil spreken en of zijn bedrijf echt een toevoeging is.

Maar de grootste valkuil is toch een gebrekkige voorbereiding. "Er moet heel wat gebeuren. Bereid het dus goed voor."

Iedereen kan starten

Het boek is, zoals de titel al zegt, geschreven voor dummies. Blom vindt dan ook dat iedereen een startende ondernemer zou kunnen zijn. "Iedereen kan het, dat blijf ik zeggen."

Hij gelooft niet dat iemand het ondernemerschap in zijn bloed moet hebben. "Tegenwoordig moet je gewoon goed lezen en het liefst een beetje leren. En met een goede voorbereiding stijgen je succeskansen met tientallen procenten."

Een starter moet er volgens Blom wel de tijd voor nemen. "Ga niet denken dat je een bedrijf kunt opzetten in een of twee maanden. Daar heb je minstens een half jaar voor nodig", legt de adviseur uit. 

Dat is nog exclusief de cursussen die een starter moet volgen als hij in een andere branche gaat werken.

Puzzelstukjes

Hij raadt beginnende ondernemers aan met vakgenoten, brancheorganisaties en de Kamer van Koophandel te praten. Als alle informatie binnen is, kan de starter beginnen met het in elkaar schuiven van de puzzelstukjes.  

Toch verwacht de auteur dat sommige lezers uiteindelijk van het ondernemerschap afzien, omdat ze ontdekken dat er veel bij komt kijken. "Maar dat is ook een goede reactie", stelt Blom.

Robert Jan Blom schrijft, doceert en geeft lezingen over het starten van een eigen bedrijf.

Lees meer over het starten van een eigen bedrijf