Nederlandse ondernemers die nu een bedrijf op zetten zijn meer gericht op continuïteit en zelfontplooiing dan vroeger.

Dit stelt Roel van der Beek, coördinator van de startersdag bij de KvK. Eigen ontwikkeling en het leveren van goede diensten en producten zijn belangrijkere doelen geworden.

"Primaire doel is niet meer winst maken, maar klanten blij maken." Van Der Beek werkte hiervoor 25 jaar in de bancaire wereld waar hij ook ondernemers voorbij zag komen. "Je ziet nu veel meer de bedrijfsdoelstelling dat mensen zich willen ontwikkelen, natuurlijk moet er wel geld verdiend worden om in het levensonderhoud te kunnen voorzien."

De startersdag gaat zaterdag 2 november van start verspreid over 16 locaties door Nederland. Beginnende ondernemers krijgen voorlichting over  onder andere fiscale onderwerpen en over hoe een bedrijf goed wordt opgestart.

Ondernemingsplan

Van Der Beek hamert op het tienstappen-plan van de KvK voor ondernemers om erachter te komen of er een goed ondernemingsplan ligt. In feite is het nalopen van het 10-stappenplan de invulling van de hoofdstukken van het ondernemingsplan.

Volgens de coördinator is dit plan onder andere voor de mensen die een bedrijf starten vanuit een uitkeringssituatie bijvoorbeeld. "Als je in loondienst werkt is er iets voor geregeld, maar als ondernemer is er niks geregeld. Dat vergeten mensen."

"Sommige starters schrijven zich in en verwachten dan dat de telefoon gaat rinkelen, maar je moet dat zelf regelen. Je moet zelf verzekeringen regelen, je moet zelf klanten vinden."

Ondersteuning

Mensen die zich oriënteren op de start  moeten goed voorbereid van start gaan en zijn soms op zoek of ondernemerschap wel iets voor hen is. "Wij ondersteunen hen  in het maken van een keuze. We kunnen iemand natuurlijk niet weigeren, uiteindelijk is het een vrije keuze om ondernemer te worden."

Ongeveer 130.000 mensen starten elk jaar een onderneming. Hiervan stopt bijna 50 procent er mee na 5  jaar. Van Der Beek benadrukt dat deze mensen niet failliet gaan, maar gewoon stoppen. Maar een klein percentage van de ondernemingen stopt door een faillissement.

In het stappenplan kunnen mensen erachter komen of ze het plan voor het bedrijf goed op orde hebben. "Mensen kunnen bijvoorbeeld zien of ze wel ondernemer zijn tot aan het echte klanten vinden."

Microfinanciering

De coördinator merkt verder op dat microfinanciering een grotere rol is gaan spelen voor startende ondernemers. "Het gemiddelde startkapitaal is 35.000 euro. Als je gestart bent ga je klanten krijgen en uiteindelijk moet je voorraden aankopen en ontstaat er een kredietbehoefte."

Volgens Van Der Beek is het belangrijkste van microfinanciering dat er begeleiding is. "Bij een gewone bank word je via de telefoon geholpen. Bij microfinanciering krijg je een coach die ook adviezen uitbrengt."