Het binnenhalen van een investeerder die met enkele miljoenen een startup naar volwassendom helpt lijkt een van de droomscenario’s voor jonge bedrijven, maar niet elke ondernemer droomt van een grote investering.

“Het is heel fijn dat we niet met investeerders werken want het geeft heel veel vrijheid met wat ik echt wil: ontwerpen”, verklaart Taco Carlier, medeoprichter van stadfietsenfabrikant VanMoof. Hij benadrukt dat het werken met een investeerder eigenlijk de makkelijke weg is.

“De moeilijke weg is je eigen kasstroom genereren. Dat vereist veel meer creativiteit. Je moet bijvoorbeeld slimme marketing doen, maar dat kan ook leuker zijn.”

Winstgevendheid

De ondernemer denkt ook dat een vroege investeerder de winstgevendheid van een organisatie dwars kan gaan zitten. “Winst maken moet in het dna van een organisatie zitten. Op een gegeven moment moet er gewoon geld verdiend worden.”

Hij benadrukt dat voor sommige bedrijven een investeerder handig kan zijn. “Voor een TomTom was het wel handig. Heel de wereld wilde in een keer hun apparaat. Voor diensten en internet is het misschien ook logischer, maar voor productiebedrijven is het niet gezond om snel te groeien.”

Perfecte samenwerking

Hij sluit niet uit dat hij zelf ooit met een investeerder in zee gaat, maar dan moet het de perfecte samenwerking zijn. “Als hij echt wereldwijd een netwerk kan toevoegen in de fietsenindustrie, niet alleen maar geld. Bijvoorbeeld een winkelketen in Amerika of iemand die kan helpen met de productiekant. Zo’n Nederlandse algemene investeringsmaatschappij, dat zie ik niet zo zitten.”

“Het is ook een soort angst bij ondernemers. Stel dat je nu niet wereldwijd opschaalt, dan mis je de boot, maar die angst is niet goed. Je moet proberen van je eigen kracht uit te gaan.”

Lui

Philip de Roos van Legalloyd vindt ook dat een investeerder de ondernemer een beetje lui kan maken. “Ondernemen is ook voor een deel handig zijn. Je moet voor een prikkie krijgen wat je in de markt veel centen kan kosten.”

De Roos startte twee jaar geleden samen met twee andere oprichters Legalloyd, een online juridisch portaal voor ondernemers met inmiddels acht werknemers. Hij benadrukt dat het leuke aan ondernemen is dat je je eigen keuzes kan maken.

“Een investeerder erbij is gewoon een hele laag aan besluitvorming, meningen en verwachtingen die erbij komen. Ondernemen is ook een beetje tempo maken. Hoewel investeerders dat wel snappen willen die vaak toch een vinger aan de pols houden.”

Contact

“Er is wel eens contact gezocht met ons door een investeerder en dan gaan we een een kopje koffie drinken, maar als puntje bij paaltje komt dan heb ik gewoon geen zin nog. Het leven is te kort om powerpoint-presentaties te kijken van investeerders. Dan staat er een snotneus die het heeft over schaalbaarheid en modellen. Dat is gewoon een snotneus, die niet begrepen heeft wat ondernemen is. ”

“Ik vind het leuker om te proberen en te falen de wereld mee te krijgen in mijn idee. Ondernemers die alleen maar bezig zijn met schaalbaarheid en modellen die missen de passie om succesvol te worden.”

Ook De Roos sluit niet uit dat hij ooit met een investeerder in zee gaat, maar gaat niet zomaar samenwerken met iedereen. “Die investeerders komen net zo vaak langs als iemand met wie je zou willen trouwen of iemand met wie je compagnon zou willen worden.”