Crowdfundingplatform CrowdAboutNow zegt dat ondernemers steeds vaker alternatieve financieringsvormen gebruiken.

De aanvragen voor kredieten bij het platform zijn in een paar maanden tijd vervijfvoudigd. De nieuwe vormen zouden nu niet alleen meer door waaghalzen gebruikt worden. 

"Wij zien een enorme toename in de aanmeldingen van ondernemers uit verschillende branches", zegt Tom Vroemen van CrowdAboutNow. 

Door niet meer bij de bank te lenen, zouden ondernemer goedkoper uit zijn. Het crowdfundingbedrijf spreekt zelfs over leningen tegen de helft tot een derde van de gangbare tarieven.

Direct lenen

"Maar ook aan de investeerderskant zien we dat het voor veel mensen gewoon begint te worden om direct te lenen aan een onderneming in hun regio." Vroemen heeft het dan over leningen tot 200.000 euro. 

Toch benadrukt de bemiddelaar dat crowdfunding niet voor iedere ondernemer geschikt is. De ondernemer moet er een andere houding voor aannemen, dan wanneer hij bij een bank aanklopt. 

Gunfactor

Investeerders zouden beleving en maatschappelijke toegevoegde waarde een belangrijke aanvulling vinden op het rendement. Daarom zijn de gunfactor en de communicatie belangrijk voor het aantrekken van alternatieve kredieten.  

Vroemen krijgt veel aanvragen van ondernemers die investeerders denken te kunnen overtuigen met een langdradig online plan. 

"Een goed en weldoordacht plan is essentieel, maar een ondernemer moet ook zijn netwerk ingaan en zijn dromen en plannen delen om te laten zien wat de toegevoegde waarde is."