Ga pitchen!

Ben je een starter met een goed idee? Ga pitchen, en wees niet bang om flink doorgezaagd te worden. 

Door: Francisca Kapar

Onlangs hoorde ik het weer, tijdens een seminar. De dame die naast mij zat vertelde me dat ze startende ondernemer is en dat haar bedijfsidee hier en daar nog wankelt.

Toen ik haar vroeg wat voor feedback ze kreeg vanuit de markt, was haar antwoord dat ze haar idee niet met anderen durfde te delen omdat ze bang was dat men ermee vandoor zou gaan. Daar gaan we weer, dacht ik. Met alle respect, maar dat is weer een starter die het niet helemaal begrijpt.

Daarom zeg ik het hierbij, luid en duidelijk: Attentie alle starters met een goed idee; ga pitchen!

Elevator

Je hebt vast weleens gehoord van de term ‘elevator pitch’, ook wel pitch. Kort gezegd is het doel van een pitch om, doorgaans in één minuut, je boodschap of bedrijfsidee over te brengen op een manier waarop je je publiek overtuigt.

In het bedrijfsleven zijn er tal van redenen om te pitchen, onder andere wanneer je zoekt naar investeerders, wanneer je  op zoek bent naar een business partner of wanneer je bijvoorbeeld wilt deelnemen aan een accelarator-programma voor startups.

In al die gevallen is het van belang om je businessidee goed uitgekiend te hebben, om zo de kans te lopen datgene eruit te halen wat je zoekt. Om in een beginfase van je onderneming alle mooie ideeën voor jezelf houden, raad ik daarom altijd af.

Onderscheidend

Wat doe je dan wel? Zorg dat je een goed verhaal hebt met betrekking tot je bedrijfsidee. In een pitch komen in elk geval aan de orde, wie je bent, wat je doet, welk probleem je oplost, wat jouw idee onderscheidend maakt, waar je naar op zoek bent of wat je nodig hebt. En last but not least, waarom het zo interessant is om met jou in zee te gaan.

Ben je op zoek naar investering, vergeet dan ook niet met een interessante exit te komen. Hou er rekening mee dat je hier kort en krachtig in bent.

Jury

Om in een startersfase je voorstel te versterken, ga je vervolgens je idee pitchen zodat je feedback krijgt vanuit je kennissenkring, van experts in je vakgebied en op speciale pitchevents, waarbij een jury jouw idee beoordeelt.

Wees niet bang om flink doorgezaagd te worden, want en nu komt het: alle lastige vragen zullen er aan bijdragen dat je nóg beter gaat nadenken over je idee, met als resultaat dat je uiteindelijk propositie rock solid wordt.

Op de volgende plekken heb ik zelf ook de gelegenheid gehad om te pitchen. Ik kan je deze dan ook beslist aanraden: The Next Women pitch event, De Investeerdersclub Proposition & Pitch Preparation Day, het pitchevent tijdens de Shell Eco-marathon van Shell LIVEWIRE, Appsterdam Pitchclub en bij BNR Nieuwsradio in het programma Zakendoen met.

Veel succes!

Francisca Kapar, ceo en founder van de techstartup OmniP Labs, geeft tips aan startende ondernemers. Elke laatste donderdag van de maand geeft zij ook kosteloos consult aan starters. Om je aan te melden mail je naar consult@omniplabs.com en geef je kort en krachtig aan waar je advies bij nodig hebt. Volg Francisca ook op Twitter: @FranciscaKapar

Tip de redactie