5 tips om wanbetalers te tackelen

Nederlandse bedrijven boeken elk jaar miljarden euro’s af op niet betaalde rekeningen. Wanbetalers veroorzaken soms zelfs faillissementen. Vijf tips om uw facturen betaald te krijgen, in samenwerking met Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl:

1.  Neem nooit genoegen met een mondelinge overeenkomst

Met een bevestiging per mail staat u sterk als crediteur. Een bevestiging alleen van uw kant is niet voldoende. Uw klant moet akkoord gaan met de gemaakte afspraken. En bewaar de mailwisseling altijd tot de factuur is voldaan.

2. Wel of geen (goed) contact? Stuur sowieso een herinnering en aanmaning

Blijf in gesprek met uw niet betalende klant, maar zet het proces van 2e aanmaning + incassokosten gewoon door. Als een klant toch wil betalen kunt u de kosten altijd nog laten vervallen. Betaalt de klant niet? Besef dan dat een niet-betalende klant geen klant is.

U mag wettelijk een bepaald bedrag in rekening brengen, tenzij u afwijkende algemene voorwaarden heeft.

3. Ga nooit in op ‘creatieve oplossingen’ die uw klant voorstelt

Zoals het versturen van de factuur naar een andere B.V. Laat uw klant dit intern oplossen. Gaat u hierin mee, dan wordt de kans op incasso een stuk kleiner. Er is één uitzondering: als de klant bereid is om privé garant te staan bij een betalingsregeling.

Subtip: Doe nooit zaken met Limiteds (LTD's),  tenzij ze vooruit betalen. Deze mkb-ondernemers zoeken altijd de grenzen op van niet betalen. Gebruik hiervoor het KvK-register, daarin staat altijd de  bedrijfsvorm vermeld.

4. Hou contact met andere leveranciers

Hebben zij veel bij uw klant uitstaan? Door informeel contact kunt u dat vaak tussen de regels doorlezen.  Samen optrekken kan ook voordeel opleveren bij een latere faillissementsaanvraag. Er zijn voor een faillissementsaanvraag namelijk meerdere schuldeisers nodig.

5. Probeer tijdig iets van waarde te verpanden

Ziet u dat uw klant het echt niet gaat redden? Probeer dan tijdig iets van waarde te verpanden, zoals bedrijfsmiddelen. Vaak heeft de bank al een verpanding geregeld; vraag hiernaar als u gaat verpanden en leg de verpanding vast bij de belastingdienst. Bij een faillissement klopt u aan bij de curator met uw pandrecht!

Meer over verpanding

Lees meer over:

Startups

Startups
Startups buitelen over elkaar heen. Waar komt de schijnbaar onbedwingbare honger naar innovatie vandaan?

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie