AMSTERDAM - Unibet.com staat niet op de lijst met deelnemende ploegen voor Parijs-Nice. Dit betekent dat de in de ProTour debuterende wielerploeg zondag niet aan de start van de eerste ProTourkoers van dit seizoen mag verschijnen. Astana uit Kazachstan behoort wel tot de twintig teams die een uitnodiging hebben gekregen van organisator ASO.

Maandag werd een conflict tussen de internationale wielerunie UCI en ASO in de kiem gesmoord na overleg in Brussel. De UCI had alle ProTour-ploegen opgeroepen Parijs-Nice te boycotten. Reden was dat nieuwkomers Unibet.com en Astana niet welkom waren in door ASO georganiseerde koersen. ASO wil namelijk ruimte overhouden voor ploegen uit het land waar de koers wordt verreden.

Wildcards

ASO dreigde in reactie op de dreigende boycot alle ProTour-teams de toegang tot onder meer de Tour de France en Parijs-Roubaix te ontzeggen. Afgesproken werd om achttien ProTour-ploegen automatisch te laten starten in de belangrijkste koersen, terwijl Unibet en Astana moeten hopen op wildcards.

De ploegleiding van Unibet.com liet dinsdag al weten geen genoegen te nemen met het compromis. Manager Jacques Hanegraaf stelde dat Unibet 32 miljoen euro heeft geïnvesteerd om deel te mogen nemen aan de ProTour. Dat zijn team nu niet overal automatisch mag starten noemde hij 'onaanvaardbaar'.

Rechter

De wielerploeg wil nu via de rechter deelname afdwingen aan Parijs-Nice. Donderdag dient in Parijs het kort geding van de ploeg tegen de Amaury Sport Organisation, zo maakte Jacques Hanegraaf, de Nederlandse manager van de ploeg, woensdag in het Belgische Drongen bekend.

"Wij kunnen onze belangen niet verdedigen in de eerste ProTourwedstrijd van het seizoen", verklaarde Hanegraaf de gang naar het gerecht. De ploeg start tevens een bodemprocedure tegen de internationale wielrenunie UCI. Hanegraaf: "Zij moeten de reglementen, die ze nota bene zelf hebben bedacht, naleven."

Frankrijk

Unibet is dit seizoen al vaker onderdeel van politieke ruzies rond Franse wielerkoersen. Zo mocht de ploeg begin februari in de GP d'Ouverture-La Marseillaise niet in de eigen shirts rijden vanwege een verbod op reclame voor kansspelen in Frankrijk. Ook moest de volgauto van de ploeg met tape worden afgeplakt. Alleen La Française des Jeux en PMU hebben vrijstelling van dat overheidsbesluit. Het Belgische Lotto rijdt echter al jaren zonder problemen rond in Frankrijk.