SALT LAKE CITY - Anni Friesinger start bij de wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City niet op de 1500 meter, donderdag. De Duitse schaatsster is nog niet voldoende hersteld van een flinke griep en concentreert zich volledig op de 1000 meter, zondag.

De regerend wereldkampioene sprint maakte haar besluit woensdag na een training officiëel bekend. "Het gaat elke dag iets beter, maar een wedstrijd op donderdag komt nog te vroeg", meldde ze.

"Het gaat gewoon niet", sprak haar coach Gianni Romme. "Aangezien haar lichaam zo verzwakt is, heeft het geen zin om donderdag diep te gaan." Friesinger liet vanwege ziekte reeds verstek gaan bij de WB-finales in Calgary, afgelopen weekeinde.

Groenewold

Renate Groenewold is voldoende hersteld van een zware verkoudheid om deel te nemen aan de wereldtitelstrijd. De voormalige wereldkampioene allround komt vrijdag voor de eerste keer in actie, op de 3000 meter.

Vorig weekeinde, bij wereldbekerwedstrijden in Calgary, was Groenewold allesbehalve fit. Ze volgde in Canada een antibioticakuur om beter te worden. Ze start normaal gesproken op drie onderdelen, de 3 en 5 km en de ploegachtervolging.

Volgens bondscoach Wopke de Vegt staat ook haar optreden in het team, met Ireen Wüst en Paulien van Deutekom, niet ter discussie.