AMSTERDAM - F1-teams mogen het type banden waarmee ze rijden niet langer geheim houden. Met de start van het nieuwe seizoen al in zicht besloot de FIA alsnog dat de verschillende bandentypes duidelijk herkenbaar moeten worden. Op die manier willen ze de sport makkelijker te begrijpen maken voor de fans, maar de teams verliezen wel een strategisch voordeel.

"Alle bandenleveranciers mogen niet meer dan twee verschillende bandentypes voor droog weer meenemen naar een race. Deze banden moeten over dezelfde samenstelling beschikken en duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn wanneer de wagen op het circuit is", klinkt het vanaf nu in de technische reglementen van de F1.

De beslissing van de internationale automobielfederatie FIA komt er na maandenlang gepraat met de teams en bandenleverancier Bridgestone. Vooral de teams toonden zich geen voorstander aangezien ze zo een strategisch voordeel verliezen. Tot nu toe was het immers steeds gokken of een team de zachte of harde banden gebruikte. Dat was niet alleen verwarrend voor de concurrentie, maar ook voor de fans.

Hoe bandenleverancier Bridgestone de banden duidelijk herkenbaar gaat maken is nog niet helemaal duidelijk. De Japanners gaan de zijkanten van de banden alvast geen verschillende kleuren geven zoals ze dat in het Amerikaanse Champ Car kampioenschap doen. Waarschijnlijk krijgt één type gewoon een markering op de zijkant.