SALT LAKE CITY - Uit onverwachte hoek is Marja Vis dit seizoen uitgegroeid tot één van de betere Nederlandse schaatssters. Aan de vooravond van de wereldtitelstrijd afstanden in Salt Lake City wil ze dat nog eens bevestigen. "Maar eerlijk gezegd kan mijn seizoen niet meer stuk."

Haar doelen zijn duidelijk. "Vorige week heb ik een persoonlijk record gereden op de 1500. Dat wil ik graag nog aanscherpen. Op de 5 km hoop ik onder de zeven minuten te eindigen. Als dat lukt rolt er ongetwijfeld een aardige eindklassering uit. Een aantal toppers kan ik toch niet verslaan. Laat mij dan de 'best of the rest' zijn."

Gek

Op alle grote toernooien was de 30-jarige sportster dit seizoen aanwezig. "Wie mij voor dit seizoen had voorspeld dat ik de EK's en de WK's zou rijden had ik voor gek verklaard. Sinds 2003 was ik er niet meer bij op een groot toernooi. Dan nu ineens dit. Ongelooflijk eigenlijk. Maar wat er ook gebeurt de komende dagen, ik geniet er nu echt van. Het zou zonde zijn om te stoppen. Volgend seizoen wil ik er weer bij zijn."

Vorig jaar overwoog ze dat wel. Vis maakte jarenlang deel uit van de commerciële ploegen. Na het afgelopen seizoen kreeg ze nergens meer een contract. Ze ging zich op haar eigen wijze voorbereiden. Bijvoorbeeld door paardrijles te gaan geven op de manege van haar ouders. "Ik kreeg ineens andere verplichtingen. Misschien is dat niet zo verkeerd geweest."

Jongens

Vis, zo zegt ze, had namelijk de gewoonte zich enigszins over de kop te rijden. "Ik had de neiging om te hard te trainen. Wilde met de jongens mee. Als ik vermoeid was zei ik dat niet. Nu heb ik een leuke zomer gehad. Ik kon soms maar één deel van de dag trainen omdat ik het andere deel les moest geven. Waarschijnlijk is dat goed voor me geweest."

Soms was Marja Vis "echt moe" en ging ze gewoon door met de training. "Wellicht is dat me opgebroken. En kwam er een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor jezelf. Misschien heb ik dat te weinig beseft. Dat is dan de grote winst van het afgelopen jaar. Ik zal veel eerder aangeven wanneer het even mooi geweest is."

Veel voordelen

Een terugkeer naar een commerciële ploeg sluit ze daarom zeker niet uit. "Het heeft toch heel veel voordelen. Ik heb nu alles zelf moeten doen en dat valt niet mee. Gelukkig ben ik veel geholpen door andere ploegen en trainers. Maar het is niet gemakkelijk je eigen schema's te verzinnen. Daarnaast biedt een commercieel team meer zekerheid. Gelukkig heb ik nu (Holland Pharma) een eigen sponsor. Daarmee was ik bijzonder blij. Anders was het toch wel heel moeilijk geworden. Dat neemt niet weg dat het afgelopen jaar heel goed voor me is geweest."