SAN SEBASTIAN - Real Sociedad heeft zaterdagavond de eerste plaats in de Primera Division behouden, met dank aan Sander Westerveld. De Nederlandse doelman stopte in het duel met Celta de Vigo tien minuten voor tijd een strafschop van Luccin. Mede daardoor won de Spaanse koploper met 1-0. Javi de Pedro maakte de enige treffer halverwege de tweede helft.

In Nou Camp trok een aantal socios al voor rust een wit zakdoekje uit de zak. Reden was de tweede treffer van Valencia via het hoofd van de Noorse spits Carew. Hij kon ongehinderd inkoppen. De bezoekers waren binnen een kwartier op voorsprong gekomen door Aimar. FC Barcelona, met Overmars als een van de uitblinkers, deed het gemor in het stadion snel verstommen. Motta scoorde tegen.

Canizares

Toen even later Valencia-doelman Canizares rood kreeg wegens het neerleggen van de doorgebroken Kluivert, vertrokken op de rand van buitenspel, gingen de toeschouwers er eens goed voor zitten. Frank de Boer schoot de vrije trap van net buiten het strafschopgebied echter ver over.

In de tweede helft bleek tien tegen elf eens te meer wel een overwicht maar geen overzicht laat staan overmacht. Wat Barcelona, aanvallend bij de arm genomen door Overmars en Kluivert, ook probeerde, de gelijkmaker wilde maar niet achter reservekeeper Palop vallen.

Zoals zo vaak lukte dat wel aan de andere kant. Na onzeker gehannes van Puyol op de achterlijn kreeg Aurelio de kans dollend met De Boer en doelman Bonano voor 1-3 te zorgen. Prompt werd het weer wit op de tribunes. Rufete maakte het in de slotfase nog een graadje erger met de vierde treffer van Valencia.

Adios

De onmiddellijke reactie van Kluivert, zijn tiende van het seizoen, deed daar niets meer aan af. De kritische supporters hielden het op een welgemeend "Adios" aan het adres van voorzitter Gaspart en trainer Louis van Gaal na het 4-2 verlies tegen Valencia.

Real

Real Madrid werd zondag in de slotminuten van het thuisduel met stadgenoot Atletico nog op een gelijkspel gehouden. Atletico kwam via Javi Moreno met 0-1 voor, maar Real leek vervolgens met twee treffers van Figo orde op zaken te stellen. Het slotsignaal kwam echter te laat voor de thuisploeg, die twee minuten in blessuretijd de tweede goal van Atletico (Albertini) tegenkreeg. Door de remise (2-2) liep de achterstand op Sociedad op tot drie punten.