SALT LAKE CITY - Anni Friesinger sluit bij de WK afstanden uit dat ze deelneemt aan de ploegachtervolging. De Duitse werd vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary geveld door griep. Ze kan bij de WK hooguit een aangepast programma schaatsen.

Vooraf was er de nodige ophef, omdat Friesinger een optreden met het team al bij voorbaat niet wilde. Door de bondsvoorzitter werd haar een gebrek aan vaderlandsliefde verweten. De regerend wereldkampioene sprint zegde vervolgens toe er nog eens over na te denken. Ze vreesde echter overbelasting.

Friesinger ging dinsdag in Salt Lake City weer voorzichtig het ijs op, maar gaf aan zich nog niet geweldig te voelen. Donderdag, op de eerste dag van het evenement, staat haar favoriete onderdeel, de 1500 meter, op het programma. Zondag is ze normaal gesproken kansrijk op de kilometer.

'Ellendig'

Optimistisch is ze vooralsnog niet. Friesinger: "Ik voel me nog ellendig. Fatsoenlijk trainen is niet aan de orde. Voorlopig kan ik weinig meer doen dan het van dag tot dag bekijken."