BRUSSEL - De grote wielerformaties kunnen komend weekeinde van start gaan voor Parijs-Nice, onderdeel van de ProTourcyclus. De internationale wielrenunie UCI heeft daarvoor maandagavond groen licht gegeven na een urenlange vergadering met de organisatoren en de ploegafgevaardigden in Brussel.

UCI-voorzitter Pat McQuaid dreigde de ProTourteams te zullen straffen als ze zouden rijden terwijl de Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van onder meer Parijs-Nice en de Ronde van Frankrijk, de Zweedse ploeg Unibet had uitgesloten van deelneming.

Overeenstemming

ASO wilde slechts achttien PT-formaties aan de start voor Parijs-Nice in plaats van alle twintig, zoals de UCI eiste. De crisis lijkt nu bezworen. "We hebben op dit moment overeenstemming, waarmee we kunnen leven", zei Patrick Lefevere, voorzitter van de vereniging van ProTourteams (IPCT). "We rijden Parijs-Nice."

Dat geldt in principe nog steeds niet voor Unibet en Astana maar de organisaties van de grote evenementen - ASO, RCS (Giro) en Unipublic (Vuelta) - beloofden op "een positieve manier" met de wensen van deze ploegen en eventuele andere teams zonder ProTourstatus om te gaan. Dat betekent dat een verzoek om een wildcard waarschijnlijk zal worden gehonoreerd.

Jacques Hanegraaf, manager van Unibet.com, is niet tevreden met de uitkomst. "Wij beraden ons op juridische stappen", zo zei hij op Radio 1.

Akkoord

McQuaid liet weten dat het een akkoord is voor 2007 maar dat alle partijen de intentie hebben uitgesproken nog dit seizoen - 21 september is de peildatum - met een oplossing te komen voor de langere termijn.

Onheil

"Het onheil is afgewend", vertelde teambaas Theo de Rooij van Rabobank op Radio 1. "Er zal nu met z'n allen hard moeten worden gewerkt voor een goed alternatief."