KITZBÜHEL - Jörg Jaksche wil het voorbeeld van zijn landgenoot Jan Ullrich volgen en zijn wielercarrière beëindigen. De 30-jarige Duitser is eveneens verwikkeld in de dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

"Ik vrees dat ik weinig andere keus heb dan stoppen. Mijn loopbaan is een puinhoop. Ik heb al een datum waarop ik mijn afscheid definitief bekend maak, maar die houd ik nog even voor mezelf", zei Jaksche maandag.

Hoop

Hij werd in verband gebracht met de kleine Oostenrijkse ploeg Volksbank, waar Ullrich adviseur is. "Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat niets. Ik heb het ook nog bij andere teams geprobeerd, maar heb weinig hoop."

Heterdaad

Jaksche reed het laatst in dienst van Manolo Saiz. De Spanjaard, voormalig ploegleider van Liberty Seguros, is een van de hoofdverdachten in de zaak Fuentes. Hij werd in mei vorig jaar door de politie 'op heterdaad betrapt' tijdens een ontmoeting met de omstreden Madrileense medicus. Saiz had een koffertje bij zich met 60.000 euro.

DNA

De Guardia Civil beschikt over aanwijzingen dat Jaksche het dopingprogramma van Fuentes ook volgde. Maar hij is, in tegenstelling tot Ullrich, niet aangeklaagd. Wellicht omdat Jaksche zich coöperatief heeft opgesteld en de internationale wielrenunie (UCI) heeft laten weten bereid te zijn DNA af te staan.

"Dat was in januari. Ik heb alleen een briefje teruggekregen dat de UCI mijn aanbod heeft ontvangen."

Fit

De zwaargefrustreerde Jaksche, die nog overweegt een schadeprocedure te beginnen, boekte zijn grootste successen in 2004, rijdend voor CSC van Bjarne Riis. Hij won toen de Ronde van de Middellandse Zee en Parijs-Nice. Momenteel traint hij nog slechts licht "om een beetje fit te blijven."