CALGARY - Marianne Timmer neemt definitief niet deel aan de wereldkampioenschappen afstanden, volgende week in Salt Lake City.

De olympisch kampioene keerde eerder deze week al terug naar Nederland vanwege familie-omstandigheden, waardoor ze de wereldbekerfinales in Calgary miste.

DSB-coach Jac Orie maakte zondag bekend dat Timmer ook de WK afstanden moet laten schieten. De schaatsster had zich gekwalificeerd op de 1000 meter, maar zal nu die plek overdragen aan teamgenote Annette Gerritsen.

Van Deutekom

Schaatsster Paulien van Deutekom heeft zondag het laatste ticket voor de wereldtitelstrijd afstanden veroverd. De TVM-rijdster werd bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary vijfde op de 3000 meter, in 3.59,18 (persoonlijk record). Daarmee bleef ze haar concurrentes Gretha Smit en Marja Vis voor.

Van Deutekom was ook de beste Nederlandse op de afstand. Renate Groenewold werd zesde, 4.01,14. De zege was voor de Tsjechische Martina Sablikova, 3.57,04. De Europees kampioene allround won ook de wereldbeker lange afstanden.

Selectie

De volgende schaatsers nemen de komende week in Salt Lake City deel aan de wereldkampioenschappen afstanden (8-11 maart):

Mannen

500 m: Jan Smeekens, Erben Wennemars, Jan Bos
1000 m: Wennemars, Beorn Nijenhuis, Simon Kuipers
1500 m: Wennemars, Bos, Kuipers
5000 m: Sven Kramer, Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel
10.000 m: Kramer, Verheijen, Brigt Rykkje

Vrouwen

500 m: Margot Boer, Annette Gerritsen, Sanne van der Star
1000 m: Gerritsen, Boer, Ireen Wüst
1500 m: Wüst, Paulien van Deutekom, Marja Vis
3000 m: Renate Groenewold, Wüst, Van Deutekom
5000 m: Groenewold, Vis, Gretha Smit