CALGARY - De 1500 meter, het slotstuk bij de mannen van de wereldbekerwedstrijden in Calgary, is uitgedraaid op een waar spektakelstuk. Shani Davis reed een wereldrecord (1.42,32). In een nationale toptijd (1.43,24) won Wennemars de wereldbeker door in een rechtstreeks duel de Italiaan Enrico Fabris te verslaan.


Foto: P. Ellenbroek l Sven Kramer en Carl Verheijen samen over de streep aan het begin van de 5000 meter

Ook was er een zinderende tweestrijd tussen Simon Kuipers en Stefan Groothuis, om het derde WK-ticket voor Nederland op de afstand. Kuipers won, 1.43,97 tegen 1.43,98. De DSB'er plaatste zich eerder ook al op de kilometer en lijkt een rampseizoen positief te gaan afsluiten.

Last

"Dit maakt veel goed", zei Kuipers. "Maar eerlijk gezegd kon het toernooi na vrijdag al niet meer stuk. Door de kwalificatie op de 1000 meter viel er een last van mijn schouders.

Vreemd genoeg was de 1500 voor mij een ronduit slechte race. Vrijwel niets klopte. Dan nog bijna anderhalve van mijn persoonlijk record af. Dat is dan weer wel mooi."

Wereldbeker

Davis verbeterde zijn eigen wereldrecord, dat sinds 2006 op 1.42,68 stond. Het was de elfde keer dat de toptijd op de afstand in Calgary werd verbeterd. Wennemars werd door zijn prestatie de vierde rijder ooit op de afstand, na Davis, Chad Hedrick en Denny Morrison. Zijn tijd is de achtste ooit.

Wennemars sleepte daarmee voor de eerste keer een wereldbeker binnen op een andere afstand dan de 1000 meter. In zijn laatste confontaties met Fabris op de 1500 was hij voortdurend met nipt verschil verslagen door de Italiaan. Precies twee dagen nadat hij meldde niet helemaal fit te zijn, draaide de Zwollenaar de rollen om.

Kramer

Twee wereldbekers neemt Wennemars mee naar huis. Vrijdag veroverde hij er al één op de kilometer. Met het succes van Sven Kramer (5000/10.000) en Ireen Wüst (1500) heeft Nederland nu vijf wereldbekers. Zoveel werden er niet eerder in één seizoen behaald.

In zijn totaliteit heeft Nederland nu 29 wereldbekers gewonnen, 4 bij de vrouwen, 25 bij de mannen.

Gevecht

"Deze zege zegt me toch iets meer dan die op de 1000 meter", verklaarde Wennemars. "Het hele jaar heb ik een gevecht gevoerd met Fabris. Het is mooi om dan op deze manier af te sluiten.

Natuurlijk heb ik ook nog even aan het wereldrecord gedacht. Maar Davis was vandaag fantastisch."

Overbrugbaar

Het was de eerste keer dat Davis dit seizoen op de 1500 meter sneller was dan Wennemars. "Het verschil is wel overbrugbaar", zei de TVM'er, met het oog op de WK. "Ik voel me een stuk beter dan twee dagen geleden. Bovendien word ik niet meer gehinderd door de blessure aan mijn heup. Ik heb daardoor een grotere stap kunnen maken dan ik had gedacht."