ROTTERDAM - Met de nodige moeite heeft Feyenoord zondagmiddag een aanval op de vijfde plaats in de eredivisie afgeslagen. De Rotterdammers verspeelden echter opnieuw punten. Tegen Roda JC werd het uiteindelijk 1-1, door een late treffer van invaller Pierre van Hooijdonk.

Met het oog op de ranglijst speelde Feyenoord zondagmiddag tegen een directe concurrent voor de vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. De Limburgers stonden voorafgaand aan het duel op de zesde plaats en zagen het gat naar Feyenoord door het gelijke spel in De Kuip uiteindelijk niet kleiner worden.

De komst van de play-offs zorgt er voor dat Feyenoord dit seizoen in ieder geval nog ergens om strijdt. De club is inmiddels al niet meer actief in Europa en ook in het nationale bekertoernooi is de ploeg van Erwin Koeman al een tijdje uitgeschakeld. De vijfde plaats lijkt echter wel het allerhoogst haalbare voor dit elftal.

Zelfs thuis in De Kuip was Feyenoord nauwelijks beter dan Roda JC. Voor de pauze hadden de Rotterdammers wel het beste van het spel, maar wisten ze nauwelijks écht gevaarlijk te worden.

Bahia

Feyenoord hanteerde een slaapverwekkend tempo, dat door Roda JC schoorvoetend werd gevolgd. Uit scrimmages en onduidelijke spelsituaties kreeg Feyenoord een paar mogelijkheden op de openingsgoal. Bahia was met een kopbal uit een corner en een wild ingeschoten trap vlak daarna het dichtste bij de 1-0.

Aan de andere kant was Andres Oper dicht bij een treffer, maar had daar wel een slechte uittrap van doelman Sherif Ekramy voor nodig. De Egyptenaar speelde omdat Henk Timmer niet aanwezig was in De Kuip vanwege trieste familieomstandigheden. De Afrikaan had weinig te doen, maar eiste toch nog een hoofdrolletje voor zich op. In de 43e minuut schoot hij tegen Oper aan, waarna de bal het doel net miste.

In de tweede helft kwam Roda JC zelfs op voorsprong. Omdat Feyenoord niet scoorde, viel het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant. In de 57e minuut mocht Sekou Cissé ongemoeid doorlopen in de richting van Ekramy en scoorde beheerst de 1-0.

Hands

Roda JC leek aanvankelijk eenvoudig op de been te kunnen blijven, maar kreeg het in de slotfase alsnog moeilijk. Feyenoord ontwikkelde steeds meer druk en kreeg een aantal goede mogelijkheden. De Kuip explodeerde bijna in de 82e minuut toen scheidsrechter Van Sichem de Rotterdammers weigerde een strafschop te geven. Invaller Ken Leemans maakte hands in het strafschopgebied, maar de leidsman wuifde een penalty resoluut weg.

De gelijkmaker kwam daarna alsnog. Invaller Pierre van Hooijdonk schonk de club die hij aan het einde van het seizoen verlaat een punt in de strijd om de vijfde plaats. In de 84e minuut kopte hij een voorzet van De Guzman achter de Castro: 1-1.